'Zeker 50 Belgische IS-strijders'
Younes Bakkouy, de Genkse Syriëstrijder die in verband werd gebracht met de ontvoering van een Japanner Foto: Hbvl
Het was gisteren zeer waarschijnlijk een Brit die de Amerikaanse journalist James Foley dinsdagavond onthoofdde, en dat roept vragen op over de Europese IS-strijders in Irak en Syrië. Met hoeveel zijn ze en hoe gevaarlijk zijn ze?

De meerderheid van de Europese strijders in Syrië strijdt bij IS. Volgens Binnenlandse Zaken zijn er in totaal een tweehondertal Belgen naar Syrië vertrokken, maar officiële cijfers over de Belgen bij IS zijn er niet. 

Pieter Van Ostaeyen, een historicus die de westerse Syriëstrijders via sociale media op de voet volgt, heeft het over 350 Belgen die naar Syrië vertrokken zijn. Daarvan zijn er zeventig teruggekeerd en een dertigtal gesneuveld. Hij is zeker van wel 50 Belgen bij IS. ‘Maar waarschijnlijk zijn het er veel meer.’

Volgens Montasser AlDe’emeh, die doctoreert over moslimextremisme en onlangs zelf naar Syrië reisde, zijn het er zelfs 180. Ook Younes Bakkouy, een 20-jarige moslimstrijder uit Genk die wellicht hielp bij de ontvoering van een Japanner, is lid van IS. Vast staat dat een aantal Belgen gruweldaden pleegde. Enkele maanden geleden verschenen er nog beelden van Belgische IS-strijders die met lijken achterin hun pick-up rondreden.

Het federaal parket beschouwt teruggekeerde jihadisten als een groot risico. Pieter Van Ostaeyen nuanceert. ‘Er is zeker een potentieel gevaar, maar niet alle Belgische Syriëstrijders zijn tikkende tijdbommen.