Belgische moslims distantiëren zich dan toch van misdaden IS
Deze 'still' komt uit de video waar de Amerikaanse journalist James Foley door IS wordt onthoofd. Foto: Photo News

Het Executief van de Moslims van België (EMB) laat woensdag in een persbericht weten 'geschokt te zijn door de misdaden begaan door IS (Islamitische Staat) in Irak', en dan met name 'de executies en vervolgingen die de religieuze minderheden ondergaan'. Eerder had de moslimexecutieve gezegd dat ze vond dat ze zich niet moest distantiëren van IS, omdat ze daar niets mee te maken heeft. Maar daar kwam felle reactie op, onder andere van Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Het EMB laat woensdag weten 'zich helemaal niet te herkennen in de handelingen en doelstellingen van IS, en bovendien het gebruik van de denominatie ‘Islamitisch’ door IS te verwerpen, aangezien die criminele handelingen niets te zien hebben met de islam, die staat voor nobele waarden van broederschap, respect en vrede'.

Bovendien veroordeelt het EMB 'op de meest krachtige wijze' de activiteiten van bepaalde jongeren die IS steunen. Het executief engageert zich dan ook om 'overleg te blijven plegen op elk niveau met andere instanties in de strijd tegen de radicalisering van bepaalde jonge moslims'.

In het persbericht van woensdag komt het EMB niet terug op de uitspraken van De Wever dinsdagavond in Terzake (VRT). Die had verklaard weinig begrip te hebben voor de stelling van de moslimexecutieve, die niet vond dat ze zich moest distantiëren van IS. 'Als dit in naam van mijn god zou gebeuren, zou ik me haasten om te zeggen dat ik daar niets mee te maken wil hebben', reageerde De Wever.