'Kijkers en verspreiders video James Foley overtreden antiterrorismewetgeving'
Michael Foley Foto: AP

Scotland Yard heeft Britse internetgebruikers gewaarschuwd het filmpje over de dood van James Foley niet langer te downloaden of te verspreiden. Eerder maakte Twitter-ceo Dick Costolo bekend dat het de accounts van iedereen die beelden van de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley verspreidt, zal blokkeren.

De terreurgroep IS postte gisteren een video van de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley op Youtube. Het filmpje werd vrij snel offline gehaald, maar op sociale media bleven foto’s en kopieën van de gruweldaad opduiken.

De Britse inlichtingendienst Scotland Yard waarschuwt Britse internetgebruikers op de website van The Guardian nu dat het bekijken, downloaden of verspreiden van het filmpje binnen het Verenigd Koninkrijk gezien kan worden als een inbreuk op de terrorisme-wetgeving. 'De antiterrorisme-eenheid van de politie onderzoekt de inhoud van de video die op het internet gezet werd in verband met de mogelijke moord op James Foley', aldus een woordvoerder.

Twitter blokkeert accounts

Sociale netwerksite Twitter besliste om accounts die beelden van de laatste ogenblikken van Foley de wereld instuurden, te blokkeren. De sociale netwerksite deed dat op vraag van tal van gebruikers en komt daarmee ook tegemoet aan de vraag van de zus van de journalist. 

 

 

De zus had eerder op Twitter al opgeroepen om de beelden niet te bekijken of te delen. De familie kreeg onder meer de steun van actrice Mia Farrow.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in