Statiegeld op blikjes en plastic flessen ‘niet haalbaar’ in kleinhandel
Foto: PN

Het idee om statiegeld in te voeren voor blikjes en plastic flessen krijgt geen genade in de ogen van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

‘Dat is niet haalbaar voor de kleine buurtwinkels en superettes’, stelt de ondernemersorganisatie woensdag in een persbericht. ‘Het zou hen pakken extra tijd, administratie en geld kosten en bovendien zijn zulke handelszaken niet uitgerust om een voorraad aan lege blikjes en plastic flessen bij te houden.’

Ook de consumenten zijn volgens het NSZ geen vragende partij. Het is voor hen veel gemakkelijker om blikjes en plastic flessen in de pmd-zak te gooien, luidt het.

De ondernemersorganisatie wijst er voorts op dat in Nederland al langer statiegeld bestaat op plastic flessen, maar dat overwogen wordt om het systeem af te schaffen omdat het te ingewikkeld en te duur zou zijn.

De nieuwe Waalse regering is van plan om statiegeld in te voeren op blikjes en plastic verpakkingen, om zwerfvuil tegen te gaan. De Vlaamse regering van haar kant laat een impactanalyse doen van de invoering van statiegeld op blik en plastic flessen.