IS verspreidt video onthoofding Amerikaanse journalist
James Foley is kaalgeschoren en draagt een oranje gewaad. (screenshot YouTube) Foto: Reuters

De jihadistische Islamitische Staat (IS) heeft een video vrijgegeven waarop de onthoofding van de Amerikaanse fotoreporter James Foley (40) in Syrië te zien zou zijn. De moord is volgens IS een represaille voor de Amerikaanse bombardementen op stellingen van de jihadistische strijders in Irak. De Amerikaanse FBI denkt dat de video authentiek is.

De video op YouTube toont een gemaskerde, in het zwart geklede man die de keel van de journalist lijkt over te snijden. Volgens de binnenlandse Amerikaanse veiligheidsdienst FBI is de video wel degelijk authentiek.

Voor zijn onthoofding spreekt de journalist zich uit tegen luchtaanvallen door de VS, mogelijk onder dwang. ‘Ik roep mijn vrienden, familie en geliefden op om in opstand te komen tegen mijn echte moordenaars, de Amerikaanse regering’, zegt hij. ‘Wat er met mij gebeurt, is slechts het gevolg van hun zelfgenoegzaamheid en criminaliteit.’ De video, met de titel ‘Message to America’ (boodschap aan Amerika, red), is inmiddels verwijderd. 

Op de Facebookpagina waar aandacht wordt gevraagd voor de vrijlating van Foley, bevestigde Diane Foley de dood van haar zoon. ‘We zijn nog nooit zo trots geweest op onze zoon. Hij gaf zijn leven om het leed van de Syriërs aan de wereld te laten zien. We vragen de kidnappers om de levens van andere gijzelaars te sparen. Net als Jim zijn zij onschuldig. Ze hebben geen controle over het beleid van de Amerikaanse overheid in Irak, Syrië of waar dan ook in de wereld.’

 

De zus van Foley riep op Twitter op om de video van de onthoofding niet te bekijken of te delen. Ze kreeg daarbij onder meer de steun van actrice Mia Farrow.


James Foley werd in november 2012 in het noordwesten van Syrië ontvoerd. Hij werd door gewapende mannen meegenomen in een auto toen hij richting de Turkse grens reisde. Als freelancer leverde hij reportages aan GlobalPost, AP en andere internationale media.


In de video dreigen de islamistische militanten ermee nog een andere Amerikaanse journalist, Steven Sotloff, te doden. 'Het hangt af van jou', klinkt het in de boodschap voor de Amerikaanse president Barack Obama.

Volgens de Amerikaanse organisatie Committee to Protect Journalists (CPJ) worden zo'n twintig andere journalisten gegijzeld in het land.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in