Wallonië wil statiegeld op blik invoeren
Foto: Photo News

Om zwerfvuil tegen te gaan, wil de nieuwe Waalse regering statiegeld invoeren op blikjes en plastic verpakkingen. De Vlaamse regering laat een impactanalyse doen van de invoering van statiegeld op blik en plastic flessen.

In Wallonië lijken de zaken al wat concreter te worden. “Je moet vaststellen dat Wallonië een van de vuilste regio’s van Europa is”, zegt Waals milieuminister Carlo di Antonio (cdH) dinsdag op radiozender Bel-RTL. Schattingen zeggen dat vijf procent van alle blikjes in de natuur verdwijnen.

De invoering van statiegeld op verpakkingen als blik zou het zwerfvuil drastisch moeten terugdringen. Het opruimen van dat zwerfvuil kost de overheid overigens handenvol geld. De Waalse overheid betaalt jaarlijks 20 miljoen euro om de gewestwegen en snelwegen proper te houden, voor de Waalse gemeenten loopt de factuur in de honderden miljoenen.

Di Antonio denkt dat een tarief van 10 eurocent per blikje voldoende zou kunnen zijn. Hij hoopt het zwerfvuilprobleem in Wallonië in twee jaar op te kunnen lossen.

Ook in het Vlaams regeerakkoord staat de mogelijke invoering van statiegeld op blik en plastic flessen vermeld. “Vlaanderen behoort inzake afvalbeleid tot de Europese top - en dat willen we zo houden door ons in te schrijven in een innovatieve kringloopeconomie. Zo laten we een impactanalyse doen van de invoering van statiegeld op (plastic) flessen en blik”, staat er te lezen.

Bent u voor of tegen statiegeld op blik? Discussieer mee via de knop rechtsboven.