Spectaculaire stijging van giften voor ALS Liga
Bill Gates Foto: IF

Het succes van de internethype Ice Bucket Challenge vertaalt zich ook in giften voor de ALS Liga. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse afdeling van de vereniging.

In de Verenigde Staten hebben al tal van beroemdheden de voorbije dagen een emmer ijskoud water over zichzelf uitgegoten om aandacht te vragen voor de spierziekte ALS. Onder meer Bill Gates, Mark Zuckerberg, Justin Timberlake en Oprah Winfrey namen al een ijskoude douche.

Dat beroemdheden zich achter het goede doel scharen heeft blijkbaar ook een financiële impact. Zo kreeg de Amerikaanse ALS Liga de voorbije twee weken zowat 15 miljoen dollar aan giften binnen tegenover 1,7 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De organisatie kreeg daarbij ook de financiële steun van ruim 300.000 nieuwe donoren.

Ook in ons land stelt de ALS Liga vast dat er meer giften binnen komen sinds de #icebucketchallenge ook in ons land aandacht kreeg. De voorzitter van de Liga daagde vorige week vrijdag onder meer minister van Welzijn Jo Vandeurzen uit. Sindsdien namen onder meer Jean-Marie Pfaff, Sven Ornelis, Urbanus, Marcel Vanthilt en Vincent Kompany een ijskoude douche.

Volgens de voorzitter van de Belgische ALS Liga, Danny Reviers, is het echter nog te vroeg om uit te pakken met cijfers. De Liga stuurt de komende dagen wel brieven naar alle burgemeesters en ceo’s van grote bedrijven om hem uit te dagen mee te doen met de Ice Bucket Challenge en zo meer bekendheid te geven aan de ziekte.

Het geld gaat naar het internationale onderzoeksproject Mine, dat de genen van patiënten en niet-patiënten in kaart wil brengen om ze te vergelijken en zo hopelijk de oorzaak van ALS te vinden. Nederland, Portugal, Italië, Ierland en de UK werken eraan mee, Australië straks wellicht ook.

Elk jaar krijgen 200 Belgen te horen dat ze ALS hebben. Continu lijden 1.000 Belgen eraan. ALS is op dit moment ongeneeslijk. Het is een hersenziekte die ertoe leidt dat de spieren geen impulsen meer krijgen, waardoor verlamming optreedt. De meeste patiënten overlijden binnen de 2 à 5 jaar.

Meer info over ALS op de website van de ALS Liga