Vlaming wint heroïsche fietsrace door Europa
Foto: wjst.de/images

De Vlaming Kristof Allegaert heeft de Transcontinental Race, een heroïsche wielerwedstrijd van Londen naar Istanbul, gewonnen.

Dit jaar namen 88 renners deel aan de Transcontinental Race. Het startschot werd vorige week vrijdag gegeven in Londen. Doel was om als eerste in Istanbul te raken. Zonder technische hulp of bijstand: geen volgwagen die gelletjes toesteekt, geen mecanicien die klaarstaat om een wiel te vervangen, geen dranghekken of linten om een route af te bakenen.

Allegaert kwam zondagmorgen als eerste aan in Istanbul na een eenzame tocht van meer dan 3.400 kilometer over besneeuwde bergpassen en door de moordende hitte. Hij won de wedstrijd ook al vorig jaar en had een ruime voorsprong op zijn achtervolgers. De dichtste achtervolger van Allegaert bevond zich nog in Griekenland toen de Vlaming over de streep reed.

Zijn geheim? ‘Ik heb veel aandacht besteed aan de voorbereiding, zodat ik nu maar één ding moet doen: trappen tot ik in Istanbul ben,’ aldus Allegaert dit weekend in De Standaard.

Een jaar geleden begon hij al een gedetailleerde route uit te stippelen. Over iedere meter is nagedacht en opzoekwerk gedaan. Uitvissen of die ene autosnelweg in Turkije toegankelijk is voor fietsers kan uren tijdswinst opleveren. Ook zoekt hij op waar cafés en supermarkten zich bevinden, zodat hij zich kan bevoorraden.

Allegaert sliep elke nacht amper drie uur.‘Het is makkelijker om te blijven rijden dan om te rusten en opnieuw te moeten starten’.