Bart De Wever: 'IS-dreiging ook bij ons reëel'
Bart De Wever. Foto: Belga
De jihadisten van de Islamitische Staat (IS) vormen een onmiddellijke bedreiging voor het Verenigd Koninkrijk. Zo vreest de Britse premier David Cameron. In België vraagt Antwerps burgemeester Bart De Wever Binnenlandse Zaken sneller werk te maken van deradicaliseringsprojecten.

‘Als we niet handelen om de aanval van deze uiterst gevaarlijke terroristische beweging tegen te houden, zal die zich blijven versterken totdat ze zich tegen ons kan richten in de straten van het Verenigd Koninkrijk’, schreef de eerste minister in een bijdrage voor de krant Sunday Telegraph.

Volgens de Cameron betekent dat evenwel niet dat het probleem gewoon kan worden aangepakt door Britse troepen naar het noorden van Irak te sturen. ‘We hebben een stevig veiligheidsantwoord nodig, of dat nu een militaire actie is waarbij er achter de terroristen wordt aangegaan, een internationale samenwerking op het vlak van inlichtingen en contraterrorisme dan wel een vastberaden actie tegen de terroristen hier.’

De veiligheid kan volgens de conservatieve regeringsleider enkel verzekerd worden ‘als we al onze middelen inzetten - hulp, diplomatie, onze militaire bekwaamheid - om een stabielere wereld tot stand te helpen brengen’, klinkt het. Het Verenigd Koninkrijk moet daarvoor samenwerken met landen als Saoedi-Arabië, Qatar, Egypte, Turkije ‘en misschien zelfs Iran’.

Groot-Brittannië wil naast humanitaire hulp bieden nu dus ook militaire middelen inzetten in Irak. Cameron benadrukte maandag echter dat het land geen grondtroepen zal sturen naar Irak, wat het wel deed in de Irakoorlog in 2003. 'Groot-Brittannië zal niet opnieuw betrokken raken in een oorlog in Irak. We zullen geen laarzen op de grond zetten', vertelde Cameron aan BBC.    

Deradicaliseringsprogramma

Ook in België groeit de onrust. In de stad Antwerpen loopt nu al een ‘deradicaliseringsprogramma’, onder meer voor enkele teruggekeerde Syriëstrijders en hun familieleden. Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) boeken die succes.

De stad houdt daar volgens De Morgen wel een financiële kater aan over. ‘Binnenlandse Zaken beloofde voor dit jaar 40.000 euro, die er nog niet is gekomen. We moeten dit nu uit de stadsbegroting putten. Hopelijk komt men snel met deze middelen over de brug. De recente aanslag in Brussel toonde al aan dat de dreiging reëel is', zegt hij vandaag in de krant.

Dat Binnenlandse Zaken de observatie van sommige potentieel gevaarlijke ex-Syriëstrijders heeft afgewenteld op de lokale politie, vindt De Wever geen goed idee. ‘Ook hun slagkracht blijft beperkt', zegt hij nog in De Morgen. 'Zij mogen niets doen als de betrokkene bijvoorbeeld de stad of het land verlaat, en de lokale politie kan niet eens telefoons afluisteren.’

‘Zoals vroeger in Vlaanderen de ‘Zonder Haat-Straat’ een heel duidelijk signaal was tegen rechts extremisme, zo zou het goed zijn dat de moslimgemeenschap zich met een krachtig signaal openlijk afzet tegen de IS-ideologie', aldus nog de burgemeester. 'Op die manier kan de moslimgemeenschap ook de - onterechte - stigmatisering vermijden die door IS dreigt.’