‘Zevenhonderd stamleden in Syrië geëxecuteerd door IS’
De terreur van IS lokt wereldwijd protest uit Foto: AFP

Er blijven berichten binnenkomen van moordpartijen door strijders van de terreurmilitie Islamitische Staat (IS). In de afgelopen twee weken werden ongeveer 700 leden van een lokale stam in Oost-Syrië terechtgesteld. En in het Noord-Irakese dorp Kocho schoten de extremisten vrijdag in één uur tachtig mannen dood.

Volgens het Syrische Observatorium van Mensenrechten werden ongeveer 700 leden van een lokale stam in de Oost-Syrische provincie Deir ez-Zor terechtgesteld. Nog 1.800 leden van de stam zouden vermist zijn.

De terechtstellingen gebeurden nadat de groep eerder deze maand dorpen van de stam in de olierijke provincie had bestormd. Volgens het observatorium is de stam door IS gebrandmerkt als ongelovig. Enkele leden hadden immers geweigerd de heerschappij van de radicale groep te erkennen. De IS-strijders controleren delen van Syrië, voornamelijk in het noorden en oosten.

Tachtig moorden in één uur

Zaterdagochtend maakten Koerdische bronnen het nieuws bekend van het bloedbad in het Noord-Irakese dorp Kocho. Tachtig mannen werden daar in koelen bloede doodgeschoten. De vrouwen en kinderen werden in bussen naar een onbekende bestemming gebracht.

Jezidische bronnen meldden gisteren dat de dodentol zelfs nog een pak hoger zou liggen, maar net als de voorbije weken heeft ook nu niemand een echt zicht op de omvang van het drama.

Ook Syrië vraagt luchtaanvallen

Met de moordpartijen zet IS zijn politiek van terreur onverminderd voort. Niet alleen door angst te zaaien op het terrein, maar ook door de wereld te bestoken met gruwelfilmpjes via het internet en sociale media.

Intussen riep de Syrische oppositie zaterdag de Verenigde Staten op om luchtaanvallen uit te voeren tegen de IS, in het door een burgeroorlog verscheurde land. ‘Ik roep de Verenigde Naties en alle landen die in vrijheid geloven op, met de VS op kop, om de situatie in Syrië te behandelen zoals zij dat doen met de situatie in het Iraakse Koerdistan’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig