Genk na gelijkspel tegen Kortrijk nog zonder zege
Landry Mulemo (Kortrijk) en Ngongca Anele (Genk). Foto: Belga
Racing Genk heeft na vier speeldagen in de Jupiler Pro League nog steeds niet kunnen winnen. Tegen KV Kortrijk speelde het met 1-1 gelijk na een blunder van doelman Bizot, die onder een hoge bal van Baptiste Ulens doorging. Ilombé Mboyo zorgde ervoor dat Genk het Guldensporenstadion niet met een nederlaag hoefde te verlaten.

Lange tijd leek het weer een nieuw drama te worden voor Genk in het Guldensporenstadion: de Limburgers mankeerden creativiteit, Petit Pélé Mboyo had zoals gewoonlijk al bijna moeite met de bal en de Nederlandse doelman Marco Bizot liet weer geen al te zekere indruk. Op de koop toe kwam de thuisploeg op het halfuur op voorsprong na een haast onwaarschijnlijk doelpunt van Baptiste Ulens: vanop veertig meter gaf de linkervleugelspeler een diepe bal, die Bizot compleet verkeerd inschatte. De Nederlander viel uiteindelijk met de bal achter de doellijn: 1-0 voor Veekaa.

Niet dat dat onverdiend was: de Kerels liepen tot dan best aardig te voetballen en versierden enkele halve penalty’tjes. Pas in de tweede helft zouden zij in verlegenheid komen, want toen slaagde Genk er wèl in het tempo de hoogte in te jagen. Jelle Vossen kreeg zo enkele halve kansjes, maar het bleef opletten voor de counter, waar KV Kortrijk via Zarko Tomasevic en Adam Marusic het naliet om het af te maken. Dan hadden de Limburgers meer geluk: een voorzet van Julien Gorius belandde via een Kortrijkzaan pal op het hoofd van Mboyo, die de bal zo in doel devieerde. Zelf leek hij het nauwelijks te beseffen, gejuich bleef dan ook uit.

Hoe het ook zij, beide ploegen gingen nu vol voor de overwinning en maakten er een aangenaam kijkstuk van. Jelle Vossen kreeg oog in oog met doelman Darren Keet een 100%-kans, maar Keet bleef goed rechtstaan. Een minuutje later was het bijna prijs aan de overkant, maar Bizot had deze keer wel een goede parade in huis op een knappe volley van Ivan Santini. En twee minuten later zag de doelman van Genk Teddy Chevalier voor zich opdoemen: de Fransman danste een rondje om Kara heen maar kraakte zijn schot volledig. Een machteloze Bizot zag de bal tergend traag net naast de paal rollen. Ook Genk dreigde nog via de ingevallen Hervé Kage, een kopballetje van Vossen en een omhaal van Thomas Buffel, maar gescoord werd er niet meer.

Genk blijft zo na vier speeldagen nog steeds zonder zege. Het telt maar drie punten en staat in de kelder van het klassement. KV Kortrijk heeft één puntje meer.

Opmerkelijk: Ilombé Mboyo scoorde tegen zijn ex-ploeg. Hij vierde het doelpunt dan ook ingetogen.

Belangrijkste fases:

18’ Chevalier zet zich door op de rechterflank na matig verdedigen van Kabasele en knalt dan in één tijd in het zijnetje.

24’ Bizot toont zich niet de zekerste doelman van het lot. De Nederlander lost een schot van Marusic en Kabasele trapt de bal via de doelman in corner. De hoekschop levert niets op.

27’ Santini schreeuwt om een strafschop na fout van Kumordzi maar Lardot laat verder spelen. Ook Ulens gaat even later neer maar ook hier neemt de scheidsrechter geen beslissing.

29’ Ulens trapt een voorzet en tot grote verbazing van de linksachter vliegt de bal in doel na een blunder van jewelste van de Nederlandse doelman Bizot. De goalie grabbelt nog naar het leer maar de bal heeft de doellijn overschreden. Wat moet de Genkse aanhang nu denken met Köteles op de bank?

32’ Ilombe Mboyo maakt zich breed in een luchtduel en plant een elleboogje in het gezicht van Pavlovic. Ref Lardot ziet er geen graten in en gebaart van krommenaas.

40’ Buffel zet de bal voor maar Mboyo kan net niet bij het leer. Zo blijft het net niet voor de duurste aankoop uit de geschiedenis voor de Limburgers.

46’ De Limburgers beginnen fel aan de tweede helft. Mboyo zet zich door op de achterlijn en schuift de bal voor de voet van Vossen. De Genkse kapitein krijgt de bal niet voorbij doelman Keet.

52’ Okriashvili zet zich door op de linkerflank en zet dan voor. Tambe is even het noorden kwijt maar Vossen staat niet op scherp.

57’ De bezoekende doelman ziet er opnieuw niet goed uit bijna kan Tomasevic de 2-0 binnen duwen.

63’ Marusic wurmt zich voorbij Tshimanga maar schiet het leer dan naast de kooi van Keet.

64’ Voorzet van Gorius op de linkerflank en Mboyo knikt het leer voorbij doelman Keet. De voormalige speler van KV Kortrijk juicht niet. Raar beeld.

67’ Jelle Vossen staat niet op scherp. Hij wordt diep gestuurd door Buffel maar de Genkse kapitein knalt op de vuisten van doelman Keet.

68’ Santini kapt zich goed vrij en schiet dan laag op doel. Nu is doelman Bizot wel bij de pinken en duikt de bal uit zijn kooi. Prima redding van de Nederlander.

70’ Teddy Chevalier mist zijn controle en kan dan toch uithalen. Hij stuurt Kara in het bos en kraakt dan zijn schot. De bal van de Fransman hobbelt net naast.

73’ Genk snelt door op de counter en Vossen bedient Buffel. De middenvelder controleert de bal en probeert het dan met een volley. Het wordt een makkelijke vangbal voor doelman Keet.

78’ Via een aflegger van Vossen mag Kage op doel trappen maar veel venijn zit er niet in de trap. Keet kan het gevaar simpel klemmen.

80’ Buffel schildert de bal op het hoofd van Vossen maar de topschutter kopt flauwtjes in de grijparmen van doelman Keet.

82’ Mboyo twijfelt niet en schiet een afvallende bal in één tijd op doel. Het leer zoeft een half metertje over. Beide ploegen gaan vol voor de drie punten.

86’ Teddy Chevalier blijft een gesel voor de bezoekende verdediging. De Fransman probeert van alle hoeken op doel te trappen. Van Eenoo is mee opgerukt maar hij krijgt de bal niet toegespeeld.