REVIEW. Die Antwoord, nog altijd freaky (***)
Foto: Koen Bauters

De verrassing is er op de nieuwe plaat Donker Mag wat af, maar we gingen ervan uit dat Die Antwoord live nog steeds een griezelig circus van jewelste zouden opvoeren, en de Zuid-Afrikanen stelden niet teleur. Na een brommend koor (gejat uit Indiana Jones and the temple of Doom, gokken we) stuiterden Yo-Landi Visser en Ninja het podium op, en dat tempo lieten ze vijftig minuten niet los.

Veranderingen? Ninja leek nog meer lelijke tattoos dan vroeger te hebben, en duwde zijn schriele kruis iets minder vaak in ons gezicht, maar de rest was present: het Elephant Man-masker van DJ Tek, de fluo tracksuits, twee danseresjes in steeds wisselende tenues. En Visser is niet alleen onvermoeibaar, ze kan een potje freestylen, al klinkt ze dan als een pekineesje op helium.

Halverwege dachten we dat we genoeg platte housebeats hadden gehoord maar dan kwam ‘Pitbull terrier’, de efficiëntste platte housebeat van Donker Mag. En zette de groep een geduchte eindsprint in, waarin Visser en de danseressen mits drie ‘big, fat, juicy, African asses’ demonstreerden waarover ‘Cookie thumper’ ging. En ‘I fink u freeky’ finaal de boel deed ontploffen.

Het slot, met zijn vieren geknield op een rij voor DJ Tek, was natuurlijk veel te ingetogen om het echte slot te zijn: Die Antwoord had ‘Enter the ninja’ achtergehouden als toegift. Waarbij we getrakteerd worden op een vol publieksvak dat drie meter naar voor schoof toen Ninja op de rand van het podium ging staan, en hem liefdevol opving toen hij sprong.

Het is allemaal niet erg smaakvol, maar wel grappig, en goede smaak wordt sowieso overschat. We think they’re freaky, and we like that a lot.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in