Vijf tips om een onhygiënisch restaurant te ontmaskeren
Foto: Shutterstock

Of je nu gaat eten in een hip restaurant of in een goedkope keten: je kan met buikpijn naar huis gaan. De reden? Er kunnen vieze ‘ingrediënten’ in je eten zitten. De Britse Carl Edwards, bioloog aan de universiteit van Nottingham, legt uit waar je moet op letten aan tafel.

Let op met menukaarten

Menukaarten met fluwelen of donzige accenten zijn moeilijker schoon te maken dan goedkope, geplastificeerde kaarten. Deze laatste kan je makkelijk met een vochtig doekje opblinken. Ziet de menukaart en vies uit, dan mag je volgens de expert overwegen om het restaurant te verlaten. ‘Als er als vuile menu's op tafel liggen, wat voor taferelen spelen er zich dan af in de keuken’, zegt hij in The Daily Mail.

Hou de ober in het oog

Hoe ziet de outfit van de ober of de serveerster eruit? En zijn hun handen schoon? Dit zijn belangrijke tips om te achterhalen of het restaurant hygiëne hoog in het vaandel draagt. Kijk of je een blauwe pleister ziet om eventuele piercings te verbergen. Volgens Edwards zijn lange, valse nagels en losse lokken uit den boze. De lokken omdat ze in je eten kunnen vallen, de nagels omdat deze veel bacteriën bevatten.

Inspecteer de keuken

Probeer een plaats te bemachtigen bij de keuken, dan kan je checken of er handzeep of antibacteriële crèmes worden gebruikt. Geen tafel meer vrij, kijk dan even of er zeep beschikbaar is de toiletruimte. Bingo? Dan is de kans groter dat de medewerkers hun handen wassen in de keuken. Pluspunten voor papier om je handen af te drogen - je weet immers nooit wat je voorganger aan een handdoek heeft gesmeerd.

Volg je geld

Kijk hoe het personeel het geld ophaalt van klanten. Geld - zowel muntstukken als briefjes - heeft een rijke geschiedenis. Het is al veel aangeraakt en komt in de vuilste portefeuilles terecht. Een ober die geld aanneemt met zijn werkhandschoenen aan, zal deze wellicht niet uitdoen als hij in contact komt met eten voor andere restaurantgasten.

Wees voorzichtig met houten planken

Toegegeven: eten presenteren op houten planken oogt mooi. Maar volgens Edwards zijn ze niet altijd even schoon. Hout is van nature goed bestand tegen ziektekiemen (het kan zichzelf beschermen tegen schimmels en bacteriën). Slechts één klein detail: daarvoor moet je hout na het wassen minstens een uur laten drogen. En rond etenstijd in een druk restaurant, is de kans klein dat dit ook werkelijk gebeurt.