Wapens zwijgen opnieuw in Gaza
Een Egyptische soldaat overschouwt de schade aan Palestijnse huizen aan de grens met Rafah. Foto: AFP

De Palestijnse en Israëlische delegaties in Egypte hebben woensag afgesproken om het staakt-het-vuren met vijf dagen te verlengen. Vlak voor de start maakte Israël melding van raketaanvallen vanuit Gaza, waarop het leger een raket op Gaza afvuurde. Sindsdien is het stil in Gaza

De Israëlische en Palestijnse onderhandelaars vonden om iets voor 23 uur - het moment waarop het vorige bestand afliep - een akkoord over een verlenging van de tijdelijke wapenstilstand. Het vorige staakt-het-vuren was maandag ingegaan.

Oorspronkelijk werd er gewag gemaakt van een verlenging met 72 uur, maar Palestijnse onderhandelaars bevestigden dat de wapenstilstand ineens met vijf dagen verlengd werd. Volgens een onderhandelaar waren beide partijen op de meeste punten akkoord, maar blijven er disputen over veiligheid en de blokkades. De vredesgesprekken in Caïro voor een langdurig staakt-het-vuren gaan de komende vijf dagen verder.

De Israëlische politiewoordvoerder Micky Rosenfeld meldde kort voor het aflopen van de vorige wapenstilstand dat opnieuw raketten werden afgevuurd vanuit Gaza op Israël. De raketten kwam neer in het zuiden van Israël en maakte geen slachtoffers, aldus Rosenfeld. Daarop vuurde Israël ook een raketten af op Gaza. Er vielen geen doden.

Hamas ontkent dat er raketten werden afgevuurd vanuit de Gazastrook. ‘Er werd geen enkele raket afgevuurd op de bezette gebieden’, aldus woordvoerder Abu Zuhri. Sinds 03.00 uur vannacht zwijgen de wapens. Dat bevestigt het Israëlische leger. 

Bij het conflict in Gaza kwamen sinds het begin van het Israëlische offensief al 1.915 Palestijnen om. Een tienduizendtal personen raakte gewond en honderden huizen werden vernield. Aan Israëlische kant stierven 64 soldaten en 3 burgers.