Nederlandse dirigent Frans Brüggen overleden
Foto: rr

De Nederlandse dirigent Frans Brüggen is bij hem thuis in Amsterdam op 79-jarige leeftijd overleden. De man die blokfluit volwasssen maakte, was al geruime tijd ziek.

In de jaren 60 en 70 groeide Brüggen uit tot een van de belangrijkste blokfluitisten ter wereld. Hij ontdeed zo de blokfluit haar imago van kinderinstrument.

De muzikant, geboren op 30 oktober 1934, studeerde dwarsfluit en blokfluit aan het conservatorium in Amsterdam. Op 21-jarige leeftijd werd hij al aangesteld als docent aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Later gaf hij ook les aan de Harvard University en de University of Berkeley in de Verenigde Staten.

Brüggen was een pionier in de oude muziek. Hij bestudeerde originele partituren en andere historische bronnen om de componist beter te begrijpen. In 1981 richtte hij het Orkest van de Achttiende Eeuw op. Die muzikanten zijn gespecialiseerd in muziek uit de 18e en vroege 19e eeuw en spelen vooral op authentieke instrumenten of kopieën daarvan. Met het orkest speelde Brüggen werken van onder anderen Mozart, Beethoven, Schubert, Mendelssohn en Chopin.

Brüggen heeft ook als gastdirigent opgetreden bij diverse andere orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en het Radio Kamer Orkest.

De dirigent is enkele malen onderscheiden, onder meer met een muziekprijs van Unesco in 1997 en de Edison Klassiek Oeuvreprijs in 2012, voor zijn buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek.