Ook Frankrijk gaat Koerden in Irak bewapen
President Hollande. Foto: AFP

Na de VS en het VK kondigt nu ook Frankrijk aan dat ze wapens gaat sturen naar de Koerden in Irak in de strijd tegen de extremisten van de Islamitische Staat (IS). Dat heeft president Francois Hollande woensdag bekendgemaakt.

‘Om tegemoet te komen aan de dringende noden waarvan de regionale autoriteiten van Koerdistan melding hebben gemaakt, heeft het staatshoofd in overleg met Bagdad besloten om hen in de komende uren van wapens te voorzien’, zo staat in een mededeling van het Elysée.

Volgens de medewerkers van Hollande zal er woensdag zeker een wapenlevering plaatsvinden. De voorbije dagen werden daarvoor al de nodige voorbereidingen getroffen. Welke wapens er precies geleverd zullen worden, werd evenwel niet meegedeeld.

‘De catastrofale situatie waarmee de bevolking van de regio Iraaks Koerdistan geconfronteerd wordt, noodzaakt de voortzetting en versterking van de mobilisatie van de internationale gemeenschap’, vermeldt de mededeling nog. Het Elysée benadrukt dat Frankrijk ‘een actieve rol’ wil spelen door de Koerden ‘alle nodige bijstand’ te verlenen. 

Gisteren besloten de EU-ambassadeurs na diplomatiek overleg in Brussel dat lidstaten van de Europese Unie zelf mogen bepalen of ze de Koerden in het noorden van Irak willen bewapenen.

Wie wapens wil leveren, zal daar individueel afspraken over moeten maken met de Iraakse regering. Naast Frankrijk drong ook Italië en Tsjechië aan op bewapening van de Koerden. Duitsland liet eerder al weten geen wapens te sturen naar conflictgebieden.

De Verenigde Staten zijn vorige week al begonnen met sturen van wapens aan Koerdische strijders.

Eind vorige week riep de Iraakse president Masoud Barzani, die zelf Koerdisch is, de internationale gemeenschap op de Koerden van wapens te voorzien in de strijd tegen IS.