Ruim 900 egels overreden in 2014
Foto: Tinne Wouters

Er zijn dit jaar al ruim 900 egels overreden. Dat blijkt uit cijfers van ‘Dieren Onder De Wielen’, een project van Natuurpunt in opdracht van de Vlaamse overheid. Aangepaste snelheid, maar ook eenvoudige ingrepen in de tuin kunnen voor de egel het verschil tussen leven en dood betekenen, zegt de organisatie woensdag in een persbericht.

Natuurpunt telde sinds het begin van 2014 al even veel verkeersslachtoffers bij dieren als er in 2013 over een heel jaar werden waargenomen. In totaal vonden zijn 10.989 dode dieren geteld. Het overgrote deel zijn padden, maar ook egels worden vaak overreden. 

De trieste piek voor egels situeert zich in de maanden juli en augustus. Op dat moment gaan jonge egels op zoek naar een eigen woonplaats, en daarbij moeten ze vaak de straat oversteken. Een mogelijke verklaring voor de hoge cijfers is het zachte voorjaar, waardoor de egels sneller uit hun winterslaap ontwaakten en vroeger op zoek gingen naar een nieuwe woonplaats. Anderzijds gaven waarschijnlijk meer mensen slachtoffers door dankzij de campagne Dieren Onder De Wielen.

Niet alleen aangepast rijgedrag kan de diertjes redden: het aantal overreden egels kan ook sterk beperkt worden door een aantal eenvoudige aanpassingen in de tuin. Door tuinen met elkaar te verbinden via een doorgang van 15 cm breedte en 15 cm hoogte moeten egels de straat niet meer op om van tuin te verhuizen. 'Eén doorgang per tuinzijde maakt al een groot verschil, en met een opening om de paar meter is de egel helemaal gesteld', zegt Natuurpunt.

Met ‘Dieren Onder De Wielen’ voert Natuurpunt een project van de Vlaamse Overheid rond verkeersslachtoffers uit. Iedereen kan daarbij helpen door verkeersslachtoffers in te voeren op de website www.dierenonderdewielen.be.

Top tien aantal slachtoffers

Soort Aantal
Gewone Pad - Bufo bufo 3.886
Egel - Erinaceus europaeus 922
Merel - Turdus merula 695
Vos - Vulpes vulpes 452
Das - Meles meles 435
Houtduif - Columba palumbus 387
Steenmarter - Martes foina 334
Konijn - Oryctolagus cuniculus 325
Bruine Rat - Rattus norvegicus 254
Rode Eekhoorn - Sciurus vulgaris 253