Tielt heeft een cultureel programma uitgewerkt om het einde van de Tweede Wereldoorlog, precies 70 jaar geleden, te herdenken. De focus ligt daarbij op Polen, want het waren Poolse troepen die de West-Vlaamse stad in 1944 bevrijdden. Het programma werd maandag voorgesteld.

Op 8 september 1944 trok de Poolse Pantserdivisie onder leiding van de Poolse generaal Maczek Tielt binnen en bevrijdde de inwoners van de Duitse bezetter. Acht Polen lieten daarbij het leven. Maczek werd de eerste en voorlopig nog steeds enige ereburger van Tielt.

De stad is de bevrijding en de Poolse inzet nog steeds niet vergeten en zal de gebeurtenissen herinneren met een cultureel programma. Zo opent komende zondag de tentoonstelling 'Tielt 70 jaar bevrijd'. Daarnaast is er een filmprogramma uitgewerkt met de première van 'Sylwester', een film van Bart Verstockt over het einde van de Tweede Wereldoorlog, en van de documentaire 'Walesa: A man of Hope', waarin Andrzej Wajda een portret schetst van Nobelprijswinnaar en Poolse president Lech Walesa.

Het zwaartepunt van de herdenking ligt op 7 september. Dan staat er plechtige herdenking gepland en ontvangt Tielt de Poolse ambasadeur Artur Harazim.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig