Verkoop van romans neemt duik
Deze 20 boeken moet je gelezen hebben!

De boekenverkoop in Vlaanderen daalde in de eerste helft van 2014 vrij sterk. De omzet daalde met 4,5 procent, terwijl het aantal verkochte exemplaren daalde met 6,6 procent. Dat heeft de koepelvereniging van het Vlaamse boekenvak maandag bekendgemaakt. Het grootste slachtoffer? Het literaire genre.

Vooral de fictie en literaire non-fictie krijgt volgens Boek.be stevige klappen en daalt met bijna 12 procent. Het bekroonde boek 'Oorlog en Terpentijn' van Stefan Hertmans is het meest verkochte literaire fictieboek. Een groot probleem voor de verkoop van romans blijkt het gebrek aan bekende beststellers dit jaar. Vorig jaar kwamen de nieuwe romans van Dan Brown en Khaled Hosseini nog uit, wat een boost betekende voor de verkoop. 'De bestsellers kunnen de verkoop opkrikken, maar over het algemeen gaan de fictieboeken almaar minder over de toonbank', aldus boek.be.

De 'informatieve non-fictie' doet het wel goed en stijgt dankzij de vele boeken over de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Dat maakt de dit genre het enige dat stijgende cijfers kan optekenen. Zelfs de strips doen het niet goed. De kookboeken kennen een lichte daling maar blijven wel een belangrijke plaats innemen in de totale boekenverkoop. Opvallend hier is de sterke aanwezigheid van Pascale Naessens die met niet minder dan vijf verschillende titels de top 10 van de non-fictie vrije tijd overheerst.

De daling in de verkoop sterkt boek.be in de overtuiging dat er dringend nood is aan een imagocampagne nodig is. De nieuwe Vlaamse regering heeft deze noodzaak opgenomen in haar beleidsverklaring en Boek.be hoopt dat hier snel werk van gemaakt kan worden

Voor het eerst publiceert Boek.be ook betrouwbare cijfers over de verkoop van digitale boeken of e-boeken in Vlaanderen. In het tweede kwartaal van 2014 is het aandeel van de e-boeken opgeklommen tot 3 procent van het totaal aantal verkochte boeken.

E-boeken

Voor het eerst publiceert Boek.be betrouwbare cijfers over de verkoop van e-boeken in Vlaanderen. In het tweede kwartaal van 2014 werden in Vlaanderen om en bij de 99.000 e-boeken verkocht. Dat is 3 procent van de totale verkoop in Vlaanderen. In hetzelfde kwartaal gingen er 3,2 miljoen papieren boeken over de toonbank. Hiermee loopt Vlaanderen nog achter op Nederland waar de digitale verkoop nu 4,7 procent van de totale omzet vertegenwoordigt.