Amazon schrapt Disney-titels
Amazon boycot ondermeer de nieuwste Muppets-film Foto: AP

De Amerikaanse online retailer Amazon gebruikt zijn marktpositie bij onderhandelingen, merkt nu ook amusementsconcern Disney. Afgelopen weekend waren nieuwe titels zoals de tweede film van ‘Captain America’, ‘Maleficient’ en de jongste ‘Muppets’ in de Verenigde Staten niet op dvd of Blu-ray bestelbaar omdat het bedrijf goedkopere tarieven wil.

Daardoor kunnen deze Disney-producties enkel via Instant Prime Video, de streamingdienst van Amazon, besteld worden. Disney heeft nog niet gereageerd.

Die aanpak heeft ‘s werelds grootste online retailer eerder al aangewend bij videofilms van Time Warner en boeken van uitgeverij Hachette. Amazon.com wil zo druk zetten op onderhandelingen over nieuwe overeenkomsten. Terwijl de gesprekken met Time Warner over enkele weken zullen afgesloten worden, gaat een sinds enkele maanden lopende strijd met Hachette nog crescendo.

Amazon wil de e-boeken van Hachette aanbieden voor 9,99 dollar in plaats van de huidige 14,99 of 19,99 dollar. Bij een lagere prijs zullen er meer boeken verkocht worden, zodat auteurs én uitgeverij per saldo meer zullen verdienen, houdt de retailer voor. Hachette volgt die redenering niet, en wil de prijs van zijn e-boeken niet laten dalen.

Open brief

Meer dan 900 auteurs protesteerden in een open brief dit weekend tegen de druk van de online verdeler. De schrijvers, met kopstukken als Stephen King en John Grisham, veroordeelden de aanpak van Amazon in de strijd om de e-boekprijs scherp. “De lezers noch de auteurs profiteren ervan dat boeken als gijzelaars worden genomen”.

In een reactie zegt Amazon het belang van de consumenten te verdedigen terwijl Hachette schermt met de geldelijke belangen van de auteurs en de uitgeverij.