'Roep goedkope studielening in het leven'
André Oosterlinck, voorzitter van de Associatie KU Leuven. Foto: put
‘Als het inschrijvingsgeld omhoog gaat, moeten we, naast de beurzen, ook studieleningen in het leven roepen', zo zegt André Oosterlinck, voorzitter van de Associatie KU Leuven, vandaag in de ochtendkrant van De Standaard.

Ook het hoger onderwijs onsnapt niet aan de besparingen van de Vlaamse regering. Een deel daarvan kunnen de instellingen compenseren met een verhoging van het inschrijvingsgeld. Dat bedraagt nu 620 euro en zou naar ongeveer 900 euro stijgen.

André Oosterlinck, de voorzitter van de Associatie KU Leuven, toont zich daar geen tegenstander van. Hij vindt het ook geen asociale maatregel die de toegang tot het hoger onderwijs zal bemoeilijken voor jongeren uit minder gegoede gezinnen. ‘We kunnen dat beletten door meteen ook het systeem van de studiebeurzen te hervormen, het misbruik te bestrijden en de tegemoetkoming voor mensen die net naast een beurs grijpen wat te verruimen’, zegt hij in De Standaard.

‘En voor wie de studiekosten – waar het inschrijvingsgeld maar een klein deel van uit maakt – een te zware dobber zijn, kunnen we een studielening in het leven roepen. Die moet dan tegen een kleine rente aangeboden worden. De banken zullen daarin meestappen want het is klantenbinding. Ze zijn trouwens gered door de overheid, nu mogen ze iets terugdoen.’

Oosterlinck denkt niet dat dit jonge mensen gaat opzadelen met een torenhoge schuldenlast, zoals dat gebeurd is in andere landen die zo’n lening kennen. ‘Stel dat je vijf jaar studeert, dan komt dat neer op zowat 25.000 euro. Dat is doenbaar om in tien jaar af te lossen. Geen Amerikaanse situatie hier.’

Oosterlinck doet dit voorstel in eigen naam. Universiteiten en hogescholen moeten er nog over overleggen.