12.000 hardcorefans trotseren regenweer op Ieperfest
Foto: pli

Ondanks het regenweer van de afgelopen dagen lokte het driedaagse hardcorefestival Ieperfest 12.000 enthousiaste fans. Dat zegt de organisatie, kort voor de laatste headliner Heaven Shall Burn het podium op moet. Het was een vlekkeloze editie, maar Ieperfest moest wel de nodige creativiteit aan de dag leggen om het stormweer te trotseren.

Vrijdag, op de openingsdag, besliste de organisatie al om de parking af te sluiten omdat auto’s dreigden vast te steken in de Ieperse modder. In samenspraak met de politiediensten werd een mobiliteitsplan uitgewerkt waardoor de fans konden parkeren op de openbare weg. Die maatregel bleef tot en met zondag gelden. Er werd ook meermaals stro op het terrein gegooid.

Zondagmiddag moest het hoofdpodium ook even afgesloten worden. ‘De bands hebben hun set een tijdlang afgewerkt in de Marquee’, zegt programmator Bruno Vandevyvere. ‘Om 17 uur konden er weer optredens plaatsvinden op ons eerste podium en inmiddels is de opgelopen achterstand bijna ingehaald. Dus geen onoverkomelijke problemen.’ Een band moest wel verstek geven omdat ze er niet meer tijdig konden raken door het noodweer.

Voor de rest spreekt de organisatie over een topeditie. Het regenweer hield de fans niet weg, waardoor het festival qua bezoekers op recordniveau zit. Ook het derde podium, de grootste nieuwigheid op Ieperfest, deed zijn werk en de tent was bij momenten helemaal gevuld. ‘Het was een topeditie, met veel volk, sfeer, ambiance en uitstekende bands’, besluit Vandevyvere. 

Ieperfest zweert ook al jaren bij een volledig veganistische keuken en een ecologisch vooruitstrevend beleid. Vorig jaar werd een deel van de culinaire voorzieningen reeds uitbesteed aan een aantal externe partijen. Anno 2014 werd besloten om verder te gaan op die ingeslagen weg. Het resultaat was nog meer kraampjes op de weide met nog meer keuze uit het vegetarische assortiment voor de festivalbezoeker. Ook die zet bleek een succes met enthousiaste reacties bij zowel fans als kraampjeshouders. 

'Who's the king?'

Muzikaal voerden vooral een aantal gevestigde waarden het hoge woord. Afsluiter Heaven Shall Burn kon in West-Vlaanderen al op een trouwe schare fans rekenen toen de rest van Europa de Duitse metalcoretroepen nog moest leren kennen. Hoewel veel fans stilaan afdropen ontstond er voor het hoofdpodium nog een waar feest met vooral nummers uit 'Antigone' en 'Invictus' als soundtrack. 

Ook H2O en vooral Ignite zorgden voor de nodige deining in het publiek. Dat de stormachtige wind het geluid soms alle kanten opblies kon de pret echt niet drukken. Het waren echter vooral de postrock-acts EF en Jesu die scoorden dit weekend met begeesterende sets. Dog Eat Dog mocht na jaren afwezigheid ook nog eens een hele reeks hits tevoorschijn toveren. Het publiek slaakte meermaals een collectieve zucht van herkenning alvorens volledig loos te gaan op nummers als 'Who's the king?' en 'Rocky'.

Ondanks het stormweer kan het grootste underground hardcorefestival van Europa anno 2014 terugblikken op alweer een meer dan geslaagde editie. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig