Antwerpse CD&V'er excuseert zich voor anti-Joodse uitspraak
Hassan Aarab Foto: facebook

Een uitspraak van de Deurnese CD&V’er Hassan Aarab zorgt voor commotie. Dat schreef Gazet Van Antwerpen donderdag. Aarab excuseerde zich inmiddels in een persbericht.

'Volgens mij hebben de Duitsers destijds met opzet niet alle Joden omgebracht, zodat wij nu wel beseffen waarom hij (Hitler, red.) de Joden aan het uitroeien was', schreef Aarab op Facebook. 'Ik wil uiting geven aan mijn woede over wat Israël doet in Gaza', zegt hij. 'Daarom deze provocatieve uitlating. Als het om Joden gaat, dan reageert plots iedereen. Ondertussen worden Palestijnen uitgemoord, maar doet niemand iets, ook mijn eigen partij niet trouwens', aldus Aarab in Gazet Van Antwerpen.

Nationaal CD&V-voorzitter Wouter Beke nam in de krant afstand van de uitspraken van zijn partijgenoot. De partij maakte Aarab vanmorgen duidelijk dat dergelijke uitspraken niet passen bij de waarden van de partij.  Daarop kwam Aarab met excuses.

'Ik wil mij verontschuldigen voor mijn uitspraken. Steeds zoek ik naar samenwerking en verbinding tussen gemeenschappen. Ik besef nu dat mijn uitspraken hiertoe niet bijdragen, integendeel. Mijn uitspraken passen niet bij de waarden van CD&V, die ik zelf wil uitdragen. Ik heb veel mensen, ook bij mijn Joodse vrienden, zwaar geraakt. Ik wil me daarom engageren om deze verontschuldigingen ook in een persoonlijk gesprek aan de Joodse gemeenschap te bezorgen. Ik kan mijn uitspraken niet ongedaan maken, maar ik zal de gevolgen ervan dragen,' klinkt het in een persbericht.

CD&V zegt in het persbericht tevreden te zijn dat Aarab zich heeft geëxcuseerd en dat hij de gevolgen van zijn uitspraken zal moeten dragen. Volgens Jozef De Witte, directeur van het Interfederaal Gelijkekansencentrum, riskeert Aarab vervolging en een veroordeling. Vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap hebben al een klacht ingediend tegen Aarab. Volgens hen komen de excuses van Aarab geveinsd over omdat hij gisteravond nog had gezegd dat hij achter zijn uitspraak bleef staan.

'Geen plaats binnen CD&V'

Voormalige CD&V-minister Vanackere had op Facebook vanmorgen al flinke kritiek geuit op Aarab. 'Wie achter dit soort verwerpelijke uitspraken blijft staan, heeft volgens mij geen plaats in CD&V', klonk het daar.

'En neen, ik vergoelijk geen enkel geweld in Gaza. Er gebeuren vandaag verschrikkelijke dingen. Maar wie om die reden de verschrikkingen van het verleden banaliseert en schijnt toe te juichen, gebruikt hatelijke taal die de spiraal van de agressie telkens nieuwe brandstof geeft,' aldus nog Vanackere.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig