Wikimedia weigert fotograaf rechten op ‘aap-selfie’
Kuifmakaak maakt een selfie Foto: "Macaca nigra self-portrait" by Self-portrait by the depicted Macaca nigra female; rotated and cropped by David Slater. Licensed under Public domain via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki

Een fotograaf trekt naar Indonesië, laat zijn camera jatten door een aap en verliest van Wikimedia later de rechten op de selfies die de aap met het toestel neemt. Dat is de samenvatting van dit bizarre verhaal.

De fotograaf David Slater stuurde de voorbije jaren verschillende dwingende aanvragen naar Wikimedia, het bedrijf achter Wikipedia. Telkens met één vraag: om een van zijn populairste foto’s te verwijderen. Die wordt nu online gebruikt zonder zijn toestemming.

Maar het antwoord was steeds negatief, want een aap heeft de foto genomen en bezit bijgevolg de auteursrechten, zegt Wikimedia. De kuifmakaak had de foto’s in 2011 getrokken toen hij de camera uit de handen van de fotograaf graaide. De zeldzame en bedreigde makaak drukte eerst per ongeluk op het knopje om een foto te maken. Het geluid intrigeerde de aap, hij kreeg de smaak te pakken. ‘Hij moet honderden foto’s gemaakt hebben’, zei Slater achteraf. De zeldzame beelden van de makaak brachten de natuurfotograaf instant succes. Maar de rechten op de foto, die verdient hij niet, volgens Wikimedia.