Marc Van Ranst en Joods Actueel in de clinch: ‘Laat mijn grootouders hierbuiten’
Foto: Photo News

Een opiniestuk in onze krant van viroloog Marc Van Ranst, waarin hij samen met andere artsen uithaalt naar de ‘oorlogsmisdaden’ van de Israëlische regering in Gaza, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Joods Actueel. Een reporter van het tijdschrift stuurde Van Ranst een mail over de rol van zijn grootouders. ‘Laat hen hier toch buiten’, reageert de viroloog.

Samen met 119 andere Vlaamse artsen schreef hoogleraar virologie Marc Van Ranst op 25 juli een opiniestuk in De Standaard. Daarin uitten ze hun teleurstelling over de situatie in Gaza. ‘Wij zijn teleurgesteld en verontwaardigd over de oorverdovende stilte bij onze politici over de humanitaire crisis’, klonk het toen. In een interview zei Van Ranst toen onder meer dat hij vond dat ‘Israël zijn historisch krediet opgebruikt had’.

Van Ranst kreeg naar aanleiding daarvan een mail van Guido Joris, een reporter van Joods Actueel. Die vraagt zich af wat de grootouders van de hoogleraar tijdens de Tweede Wereldoorlog gedaan hebben voor de Joden. ‘In verband met uw anti-Israëlische petitie zou ik voor mijn artikel graag weten hoe uw ouders/grootouders Joden in ons land behoed hebben voor het naziregime, hebben zij Joden verborgen? Helpen ontsnappen? Hebben zij geprotesteerd tegen de nazi’s in een Vlaamse krant met een petitie zoals u nu? Uw antwoord is belangrijk voor mijn artikel aangezien u Israël tot nu een historisch krediet toeschreef en ik wil vaststellen welk aandeel uw familie daarin had.’ (lees onderaan dit artikel de volledige mail)

De hoogleraar vindt de mail helemaal niet kunnen en heeft hard gereageerd. ‘Laat mijn grootouders hierbuiten’, aldus Van Ranst. Hij maakte de mail en zijn reactie erop publiek via Facebook en kreeg meteen een massa reacties.

'Laat Holocaust erbuiten'

Daarmee is de kous echter niet af: Guido Joris reageert op Joods Actueel opnieuw. ‘U draagt een grote verantwoordelijkheid’, richt hij zich tegen Van Ranst, ‘ want alhoewel zogenaamde vredesapostelen en links-extremisten van omkeringen houden en al steevast op voorhand roepen dat kritiek op Israël geen antisemitisme is – alsof iemand dat in twijfel zou trekken – is het wel overduidelijk dat velen hun antisemitisme ventileren.’

Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, vindt dat Van Ranst het huidige conflict in de Gazastrook als eerste vergeleek met de Holocaust, onder meer door de term Gaza-caust te gebruiken. Van Ranst zei in het interview met De Standaard: 'Ik heb moeite moeten doen om de term Gaza-caust niet te gebruiken'. Maar een week later gebruikte hij de term wel in een opiniestuk in De Tijd.

De hoofdredacteur roept op om de huidige oorlog in Gaza niet te vergelijken met de Holocaust. 'Laat de Holocaust hier buiten', zegt Freilich.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig