Dodentol in Gaza stijgt nog naar 1.875
Foto: REUTERS

Nu het bestand in de Gazastrook al 24 uur stand houdt, kunnen woensdag de opruimwerkzaamheden in het gebied worden voortgezet. Hulpverleners hebben dinsdag nog verschillende lijken vanonder het puin gehaald, waardoor het dodental is gestegen tot 1.875.

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid werden er tijdens het Israëlische offensief op Gaza nu 1.875 Palestijnen gedood. Bij het ingaan van het bestand dinsdag werd nog gesproken over 1.867 slachtoffers. Onder de doden bevinden zich ook 430 kinderen, 243 vrouwen en 79 ouderen, zo zegt woordvoerder Ashraf al-Kidra. Er raakten ook 9.567 mensen gewond.

Nu het stof even is opgetrokken, wordt ook voor de internationale gemeenschap stilaan duidelijk hoeveel schade er in de Gazastrook werd aangebracht. “Ik heb nog nooit dergelijke massale vernietigingen gezien”, zo deelde Peter Maurer, de voorzitter van het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC), dinsdag na zijn bezoek aan de wijk Shejaiya mee. De Zwitser was in de Gazastrook aanwezig om een beeld te krijgen van de aangebrachte schade en de toestand van de gewonden. “Ik ben geschokt door wat ik hier gezien heb en ik voel woede omdat we dit niet kunnen verhinderen hebben.”

Het 72 uur durend bestand in de regio is dinsdag om 8.00 uur lokale tijd (7.00 uur Belgische tijd) ingegaan. Op dat tijdstip trok ook het Israëlische leger, dat zijn missie om de “Hamas-tunnels” te vernietigen inmiddels volbracht had, zich terug uit de Gazastrook.