Smartphone doet tieners douchen met zwembroek aan
Foto: rr
Een op de vijf leerlingen uit de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs wil alleen douchen op school in ondergoed of in zwemkleding. Dat blijkt uit een rondvraag van Chris Paulis, antropologe aan de universiteit van Luik. De vrees dat medeleerlingen foto's nemen met de smartphone en die verspreiden via sociale media zit te diep ingebakken.

Chris Paulis contacteerde een twintigtal scholen in Wallonië. De vrees bij tieners dat een medeleerling foto’s van hen zal maken terwijl ze onder de douche staan om ze daarna te verspreiden via sociale media, is terecht, aldus de Luikse antropologe.

Dat tieners in volle ontwikkeling elkaars lichamen vergelijken of uitlachen, is van alle tijden, zegt de onderzoeker. ‘Maar door films en realityprogramma’s lijkt het alsof het oké is om iemand te vernederen. Bovendien hebben jongeren een wapen – de smartphone.’

Child Focus bevestigt het fenomeen. ‘Er is een stijging van het aantal meldingen door jongeren van wie tegen hun wil naaktbeelden werden verspreid, die op school of in de sportclub waren gemaakt’, zegt projectcoördinator Nel Broothaerts.

‘Op school douchen in ondergoed maakt al enkele jaren opgang’, zegt ook Erica Frans van Sensoa, het Vlaamse expertisecentrum voor seksuele gezondheid. ‘Het is een vorm van nieuwe preutsheid. Naaktheid tonen in groep wordt meer als een probleem ervaren.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in