De terreurgroep Islamitische Staat (IS, voorheen bekend als ISIS), die sinds juni een deel van Irak heeft uitgeroepen tot kalifaat, heeft een videofilm van een twintigtal minuten op het internet geplaatst waarop IS-strijders groeten overbrengen naar aanleiding van het Eid-al-Fitr of Suikerfeest.

Opmerkelijk is dat in het filmpje ook een Vlaming de loftrompet steekt over het islamistische paradijs dat het kalifaat zou zijn. Andere islamistische strijders vanuit alle hoeken van de wereld bezingen de verworvenheden van de droomstaat en roepen geloofsgenoten op ook naar het kalifaat te komen of ervoor te strijden.

Vaste lijfwacht van Fouad Belkacem

De Vlaming die door ISIS prominent opgevoerd wordt in een promofilmpje is Abu Hanifah Al-Belgiki, alias Hicham Chaib (32) uit Antwerpen. Hij was één van de kopstukken van Sharia4Belgium. Hij was de vaste lijfwacht van Fouad Belkacem. Nadat Belkacem vorig jaar in de gevangenis werd opgesloten, werd  Chaib zelfs één van de publieke leiders. In april 2013 werd Chaib veroordeeld tot één jaar cel, omdat hij in september 2012 rellen had veroorzaakt in Borgerhout. Hij was toen al naar Syrië vertrokken.

Chaib is ook één van de 46 verdachten die later dit jaar terecht moeten staan op een terreurproces tegen leden van Sharia4Belgium.

Chaib woont samen met zijn vrouw in Syrië. Hij is heel actief op sociale media, en post zelf vaak ook filmpjes en foto's op het internet. Het is opmerkelijk dat ISIS hem nu naar voor schuift als één van de gezichten van de organisatie.

Na 14 minuten neemt Chaib heft woord in een mengeling van Arabisch en Nederlands met een Vlaamse tongval. 'Ik heb me nog nooit zo moslim gevoeld als hier', zegt hij. 'We leven hier heel veilig en heel gelukkig. We kunnen ons niets méér wensen.' Abu Hanifah was vroeger gekend als Hisham Chaib, de lijfwacht van Sharia4Belgium-frontman Fouad Belkacem.

Waterpistolen voor de kinderen

Het is niet duidelijk waar en wanneer de film is opgenomen, al kan uit de inhoud afgeleid worden dat de film na het (recente) Suikerfeest is opgenomen. De film heeft in de rechterbovenhoek het logo van Al Hayat Media Center, de propagandadienst van IS.

In de video, die ongeveer 20 minuten duurt en met Engelse ondertitels, zijn alleen mannen en kinderen te zien. Eerst zijn er taferelen die in een moskee zijn opgenomen, met beelden vooral van de ruggen van de gelovigen. Opvallend is dat de mannen - en ook heel jonge kinderen - oorlogswapens dragen in de moskee.

Zowel de imam als de gelovigen zingen de lof van het kalifaat. Daarna zijn er ook scènes op straat. Er worden onder meer waterpistolen als speelgoed aan de kinderen uitgedeeld. Tussendoor zijn er ook interviews met strijders uit Groot-Brittannië, Tunesië, Finland, Zuid-Afrika, de VS, Marokko, Indonesië, en ... België.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig