Tekort aan smeerolie legt Doel 4 plat
Foto: Pol De Wilde

De kerncentrale Doel 4 werd dinsdagvoormiddag onverwacht stilgelegd. De oorzaak was een stilgevallen stoomturbine door een gebrek aan smeerolie. De kerncentrale zal nog enkele dagen stil liggen voor verder onderzoek.

De reactor van Doel 4 werd vanmorgen automatisch stilgelegd. Meteen werden de nodige procedures opgestart om te onderzoeken waarom de reactor stilgelegd werd. Dat de reden voor de stillegging niet in het nucleaire gedeelte lag, werd spoedig verzekerd.

Het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) meldde in de namiddag dat de centrale stilgelegd werd door een gebrek aan smeerolie. Daardoor was een stoomturbine stilgevallen, om oververhitting tegen te gaan. Ook bij Electrabel zelf heeft men het over een 'verlies' van smeerolie, en verklaart men dat men enkele dagen zal nodig hebben het probleem om te onderzoeken.

Geen impact

Het stilliggen van de kerncentrale zou alvast geen impact mogen hebben op de bevoorradingszekerheid, benadrukt een woordvoerster. 'Wij hebben de nodige maatregelen getroffen om de bevoorradingszekerheid naar onze klanten toe te garanderen.' Electrabel benadrukt ook dat de gebeurtenis 'geen enkele invloed heeft op de gezondheid van de medewerkers, omwonenden en omgeving noch op de werking van de installaties'.

Vorig jaar lag de reactor in kwestie ook al stil. Oorzaak toen was een fout bij een hoogspanningspost waardoor het veiligheidssysteem automatisch in werking trad. De reactor werd toen binnen de 24 uur opnieuw opgestart.

Doel 4 heeft een maximale capaciteit van 1.039 MW, op een totaal nucleair park van ongeveer 6.000 MW (Doel en Tihange).

Doel 3 en Tihange 2

De grootste elektriciteitsproducent van ons land besliste op 25 maart dit jaar al om de reactoren Doel 3 en Tihange 2 stil te leggen. Die reactoren zullen wellicht tot in het najaar stilliggen. Daardoor moet ons land het in de winter wellicht doen zonder de electriciteit die door die twee reactoren worden geproduceerd.

Doel 3 en Tihange 2 zijn samen goed voor een productiecapaciteit van 2.000 megawatt. Dat is ongeveer 15 procent van de capaciteit van de klassieke centrales.