Israëlisch leger trekt grondtroepen terug uit Gaza
Foto: AFP

Het Israëlische leger heeft zijn grondtroepen volledig terugtrekken uit de Gazastrook. Om 8.00 uur lokale tijd (7.00 uur Belgische tijd) is een bestand van 72 uur ingegaan. Dat heeft een woordvoerder van het leger aan de pers verklaard. Kort voor het ingaan van het bestand vonden nog beschietingen tussen Israël en Hamas plaats.

Hoewel het Israëlische leger zich uit Gaza terugtrok, waarschuwde de woordvoerder Peter Lerner dat het zal reageren op iedere aanval vanuit de Gazastrook. De tanks en troepen van Israël zullen zich positioneren op defensieve strategische posities buiten Gaza, aldus Lerner. In de Gazastrook zijn mensen weggetrokken uit de schuilplaatsen om weer naar huis te gaan. 

Zowel Israël als Hamas hebben maandagavond ingestemd met een bestand van 72 uur, zoals Egypte had voorgesteld. Israëlische en een Palestijnse delegatie zullen nu in Caïro spreken over een wapenstilstand op langere termijn.

Sinds de start van het Israëlische offensief op de Gazastrook, op 8 juli, zijn al vaker - meestal eenzijdige - bestanden afgekondigd, maar al even vaak werden die enige tijd later alweer aan flarden geschoten.

Deze keer werden vlak voor het bestand inging nog raketten afgevuurd op Israël. In de steden Ashdod, Ashkelon en Beersheba en ook in de omgeving van Jeruzalem loeiden de alarmsirenes. In een reactie daarop lanceerde Israël nog luchtaanvallen op de stad Gaza en op zuidelijk en centraal gelegen gebieden in de enclave.

32 tunnels vernietigd

Het Israëlische leger zegt dat het sinds de start van offensief in de Gazastrook 32 'Hamas-tunnels' vernietigd heeft. Israël lijkt daarmee een van de belangrijkste doelstellingen voor zijn operatie in de Gazastrook te hebben bereikt. Sinds de start van het grondoffensief in dat gebied heeft Israël namelijk altijd verklaard dat het in de eerste plaats de tunnels van Hamas wilde vernietigen. Die tunnels leiden van de Gazastrook naar Israëlisch grondgebied en Israël beweert dat ze vooral gebruikt worden om aanslagen tegen het joodse volk te plegen.
 
De Israëlische operatie 'Protective Edge' heeft sinds 8 juli aan ongeveer 1.860 Palestijnen in de Gazastrook het leven gekost. De meeste slachtoffers waren burgers. Aan Israëlische kant zijn 3 burgers en 65 soldaten omgekomen.