Israël en Hamas akkoord met bestand van 72 uur
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Foto: AFP

Egypte heeft een wapenstilstand van 72 uur voorgesteld tussen Israël en Hamas. Dat zou dinsdagmorgen om 06.00 uur GMT (08.00 uur Belgische tijd) moeten beginnen. Israël en Hamas hebben ingestemd met het staakt-het-vuren.

Hoewel Egypte een nieuw bestand in het leven probeer te roepen, liet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu eerder maandag weinig ruimte voor hoop op snelle rust in het conflict. 'Israël zal zijn ‘offensief’ tegen de bevolking van de Gazastrook pas beëindigen wanneer er een einde komt aan de raketaanvallen op de joodse staat', zei Netanyahu maandag.

Maar een paar uur later liet Israël weten dat het alle tunnels in Gaza heeft vernietigd en akkoord gaat met een bestand van drie dagen. Ook Hamas ging in op het Egyptische aanbod. De wapenstilstand gaat in om 8 uur dinsdagochtend. Het Israëlische offensief heeft al meer dan 1.868 Palestijnse doden geëist, voor het leeuwendeel burgers. Aan Israëlische kant vielen 67 doden, bijna allemaal militairen.

Israël had maandag nog een bestand van zeven uur unilateraal uitgeroepen, maar heeft dat naar verluidt onmiddellijk geschonden. Volgens Palestijnse hulpdiensten heeft de Israëlische luchtmacht enkele minuten na het ingaan van het bestand een woning in een vluchtelingenkamp in Gaza-stad bestookt. Een meisje van acht jaar zou daarbij om het leven gekomen zijn. 

Centraal in de Gazastrook, in Noeseirat, is ook een Israëlische luchtaanval gerapporteerd. Aan de Palestijnse raketaanvallen op Israël zouden ook geen einde zijn gekomen. In Jeruzalem heeft een graafmachine bij een vermoedelijke aanslag een voetganger overreden en een bus geramd. De politie heeft de bestuurder doodgeschoten en omschrijft het incident als een terroristische aanval.