‘Mossad luisterde telefoongesprekken John Kerry af’
Foto: REUTERS

De Mossad, de Israëlische geheime dienst, heeft telefoongesprekken van de Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry afgeluisterd. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel, dat zich baseert op een aantal bronnen uit de inlichtingendiensten, op zijn website.

De Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry was vorig jaar bemiddelaar bij de vredesgesprekken in het Midden-Oosten, dat in april op niets uitdraaide. Tijdens die onderhandelingen zou Israël informatie hebben gebruikt die hun Israëlische dienst, de Mossad, verkregen heeft door het afluisteren van telefoongesprekken van Kerry, zo melden een aantal bronnen uit westerse inlichtingendiensten.

Zij vertelden aan Der Spiegel dat Kerry niet al zijn telefoongesprekken via een beveiligde lijn heeft afgewerkt, maar ook normale telefoons gebruikte die zeer eenvoudig via een satellietverbinding konden worden afgeluisterd. Naast de Israëli’s zou minstens nog één andere geheime dienst hebben meegeluisterd.

De onthulling zou de relatie tussen de Verenigde Staten en Israël nog meer onder druk zetten. Zaterdag raakte bekend dat Israël bijna 170 miljoen euro Amerikaans geld krijgt voor zijn rakettenschild, de zogenaamde Iron Dome, waarmee het Palestijnse raketten kan onderscheppen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig