Zo vallen muggen u niet langer lastig
Foto: *
Door het afwisselend natte en warme weer zijn de muggen talrijk aanwezig deze zomer. Om te vermijden dat ze u 's nachts uit je slaap houden, hangt u best een klamboe en vermijdt u een vaas met bloemen in huis.

- Muggen houden van stilstaand water omdat ze zich erin voortplanten. Een klein plasje ergens in huis kan genoeg zijn om de beestjes aan te trekken. 'Dek regentonnen en emmers af', geeft Patrick Grootaert, hoofd Insecten bij ket Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, als tip in De Standaard. 'Als je een vijver hebt, zet er dan zeker vissen in, die eten muggenlarven op. Let op met vazen, want ook die gebruiken muggen als broedplaats'.

- Bart Knols, auteur van het boek 'Mug', legt uit waarom sommige mensen vaker gestoken worden: muggen vinden bepaalde lijfgeuren gewoon lekkerder dan anderen. Dat heeft niets te maken met 'zoet bloed', zoals men wel eens zegt, wel met een cocktail van verschillende chemicaliën die muggen aantrekken of net afstoten. Knoflook eten helpt niet, bier drinken evenmin.

- Volgens website muggenradar.nl, verbonden aan de Universiteit van Wageningen, is de meest efficiënte manier om muggen te bestrijden, ze buiten de deur houden. Zet horren voor je openstaande deuren en ramen en slaap onder een klamboe. Omdat muggen enkel op de geur van hun gastheer afkomen, maakt het niet uit of het licht aan of uit is.

- Op de website van het Instuut voor Tropische Geneeskunde raadt men aan om niet-bedekte delen van je lichaam in te smeren met een muggenmiddel dat DEET bevat. Ook picaridine en PMD (paramenthaandiol) zijn bewezen effectief tegen muggen. Smeer je zorgvuldig in, want muggen kunnen nog wel steken op plekjes die je hebt overgeslagen.

- Een weetje over DEET: Bart Knols deed ooit in Kenia een experiment met het goedje, schreef De Volkskrant. Drie vrouwen zaten op de hoeken van een driehoek. Wanneer één vrouw ingesmeerd was met DEET, gingen de muggen op de twee andere vrouwen af. Maar wanneer ze alledrie ingesmeerd waren met DEET, werden ze alledrie gestoken. Muggen vinden DEET dus niet leuk, maar als het echt moet, kunnen ze zich erover zetten.

- Maar DEET mag dan wel een wondermiddel lijken, het bevat toxische stoffen en dus moet wie een gevoelige huid heeft, opletten bij hoge concentraties, net zoals wanneer het product wordt gebruikt bij kinderen.

- Over het nut van citroenplanten en aanverwanten zijn de meningen verdeeld: hoewel de plant wel stoffen bevat die muggen afstoten, wordt vaak aangenomen dat de geuren te vluchtig zijn om de muggen te verjagen.

- Over ultrasone apparaten, die muggen zouden verjagen met geluidsgolven, zijn wetenschappers wel unaniem: ze helpen niet. Wat wel helpt, zijn verstuivers waarin thransflutrin zit, een stof die inwerkt op het zenuwstelsel van de muggen. Er wordt wel aangeraden deze alleen in goed verluchte ruimtes te gebruiken.