Wie veel frieten eet, heeft lagere cijfers
Foto: REUTERS

Vooral mannelijke studenten en studenten met een ongezondere levensstijl presteren minder goed aan de universiteit. Dat blijkt uit een onderzoek van Tom Deliens aan de Vrije Universiteit Brussel, dat gepubliceerd is in het tijdschrift Nutritional Journal. Opmerkelijk: studenten die veel frieten eten of gamen tijdens de weekdagen, halen slechtere cijfers.

De studie, uitgevoerd bij 101 eerstejaarsstudenten aan de VUB, toont aan dat er een correlatie is tussen gewicht en gezondheid aan de ene kant, en academische prestaties aan de andere kant.

Volgens de onderzoekers is het de eerste Europese studie naar de relatie tussen gezondheid en studeren bij universiteitsstudenten.

Studenten die niet bij alle examens aanwezig waren, waren overwegend mannelijk en aten meer frieten dan hun studiegenoten die wel alle examens aflegden.

Bij studenten die wel alle examens volgden, leken de volgende variabelen niet goed te zijn voor hun cijfers: van het mannelijk geslacht zijn, lagere middelbare schoolcijfers hebben, gamen tijdens weekdagen, diëten, vaker een bezoek brengen aan het studentenrestaurant, een toename in gewicht, BMI, en tailleomtrek en een hogere friet-, frisdrank- en alcoholconsumptie hebben.

De studenten werden aan het begin van het eerste en tweede semester gewogen en gemeten. Aan het begin van het tweede semester werden de studenten gevraagd om een online enquête in te vullen over hun levensstijl.

Om in de toekomst betere studieresultaten te krijgen, raden de onderzoekers aan om speciale aandacht te schenken aan de groep studenten met ongezonde leefgewoontes. Maar eerst moet nog onderzocht worden of het promoten van een gezonde levensstijl daadwerkelijk een effect heeft op de studieresultaten van de studenten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in