Amerikaanse munitie voor Israël
Foto: EPA

De Verenigde Staten bevestigen dat ze Israël van nieuwe munitie voorzien hebben. De bevestiging volgde enkele uren na de forse veroordeling door Washington van de aanval op een VN-school in de Gazastrook.

Het Israëlische leger had op 20 juli een aanvulling van de dalende munitievoorraden gevraagd, zo meldde het Pentagon. Het Amerikaanse ministerie van Defensie keurde drie dagen later de verkoop van munitie goed.

‘Begaan met de veiligheid van Israël’

In een mededeling van het Pentagon zegt woordvoerder John Kirby dat de Verenigde Staten ‘begaan zijn met de veiligheid van Israël’ en dat het ‘voor de Amerikaanse nationale belangen cruciaal is om Israël te helpen bij het ontwikkelen en behouden van een zelfverdedigingscapaciteit die fors en reactief is’. De verkoop is coherent aan die objectieven, klonk het.

Een deel van de verkochte munitie komt uit een Amerikaans munitiedepot op Israëlische bodem dat in geval van nood ter beschikking staat van het Israëlische leger. In het depot ligt al enkele jaren voor ongeveer een miljard dollar aan munitie opgeslagen.

Israël mobiliseert 16.000 extra reservisten

Het Israëlisch leger heeft 16.000 extra reservisten gemobiliseerd voor de militaire operaties in de Gazastrook sinds 8 juli.

‘Het leger heeft 16.000 bijkomende mobilisaties bevolen om de troepen op het terrein wat rust te gunnen. Het totale aantal gemobiliseerde reservisten komt daarmee uit op 86.000’, aldus een woordvoerder van het leger.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig