'Israël 17 keer gewaarschuwd over vluchtelingen in de school'
De slachtoffers hadden onderdak gevonden in de school van UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, in het vluchtelingenkamp van Jabalia. Foto: afp

'De wereld is beschaamd' na het Israëlisch bombardement op de school van de Verenigde Naties (VN) in de Gazastrook, waarbij vanochtend negentien Palestijnen om het leven kwamen. Dat heeft UNRWA-woordvoerder Chris Gunness gezegd. Volgens Gunness wist Israël heel goed dat er burgers in de school zaten. Het Israëlisch leger stelt dat Palestijnse militanten mortiergranaten afschoten in de nabijheid van de school.

De negentien slachtoffers hadden onderdak gevonden in de school van UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, in het vluchtelingenkamp van Jabalia, in het noorden van de landstrook. Volgens de hulpdiensten in Gaza werd de school onder vuur genomen door tanks. Daarbij werden twee klaslokalen geraakt. Er is ook sprake van meer dan 50 gewonden. De aanval volgt een dag nadat Israël de zwaarste lucht- en grondaanvallen in weken lanceerde. 

'Eerder vanochtend vuurden militanten mortiergranaten af richting onze soldaten vanuit de nabije omgeving van de UNWRA-school in Jabalia', verklaarde het Israëlisch leger op zijn beurt. 'In een antwoord daarop hebben soldaten teruggevuurd. We zijn op dit moment nog bezig om het incident te beoordelen.'

VN: 'We waarschuwden Israël nog enkele uren voor de aanval'

Ook de UNWRA is ervan overtuigd dat Israël verantwoordelijk is voor de aanval op de school. Volgens Bob Turner, de UNRWA-directeur in Gaza, hebben VN-medewerkers stukken van projectielen verzameld, wat erop wijst dat het Israëlisch leger granaten afvuurde op het gebouw.

'De wereld is beschaamd', reageerde UNRWA-woordvoerder Chris Gunness. Volgens hem werd de Israëlische overheid zeventien keer gewaarschuwd dat in de school vluchtelingen werden opgevangen. 'Dat gebeurde zelfs nog enkele uren voor de fatale aanslag.'

Veel vluchtelingen in scholen UNRWA

Veel Palestijnse burgers zijn naar de UNRWA-scholen gevlucht nadat ze door het Israëlische leger gewaarschuwd werden over nakende bombardementen op hun wijk. In de Gazastrook wonen bijna 180.000 mensen in zeer precaire omstandigheden in 83 scholen van UNRWA.

Israël verwijt Hamas de inwoners te gebruiken als ‘menselijk schild’. Israël wil met het grondoffensief naar eigen zeggen een halt toeroepen aan de rakettenregen van Palestijnse militanten, en zegt dat Hamas zelfs in de scholen raketten opslaat, waar de VN effectief al een aantal keer raketten ontdekte.