Wat gebeurde er op 5 augustus 1914?
Foto: rve
Op 5 augustus 1914 dreigt een Duits attaché met een zeppelin en mislukken pogingen om de Maas over te steken met pontonbruggen. Welke feiten halen nog het nieuws?

Het drama van Soumage


‘België hoeft niets te vrezen’ aldus de Duitse gezant. De Duitse gevoelens zijn hartelijk en sympathiek. Als ze België doorkruisen, is dat omwille van de tegenstrever. Helmut von Moltke ziet het zo: ‘Onze opmars door België is zeker wreed.’ Wie in de weg staat, draagt de gevolgen.

Duitse onderhandelingen in Luik draaien op niets uit en generaal Leman lacht een overgave weg. De Duitse attaché dreigt met een zeppelin. De aanval op de forten slaan de Belgen met gemak af, tot Duitse ergernis. Hun veldgeschut is te licht.

Belgische machinegeweren reduceren het garnizoen Duitsers van 35.000 man tot een schroothoop. Pogingen om met pontonbruggen de Maas over te steken, mislukken. ‘s Avonds vuren de Duitsers op de forten Fléron, Chaudfontaine, Embourg en Boncelles. Intussen mobiliseert Engeland.

'Ik ben diep beschaamd over mezelf. Toen ik vanochtend de Engelse oorlogsverklaring hoorde, heb ik me een half uur als een bloeddorstig roofdier aangesteld. Wat als ik vandaag in het dolgedraaide Berlijn was geweest?' (Siegfried Jacobsohn, latere hoofdredacteur van Weltbühne.)