Hamas ontkent aanbod wapenstilstand
Foto: Photo News

Het nieuws over een Palestijnse bereidheid voor ‘een humanitaire wapenstilstand van 24 uur’ in de Gazastrook lijkt voorbarig geweest. Yasser Abed Rabbo, een van de leiders van de PLO, had gezegd dat de voornaamste Palestijnse bewegingen daarover een akkoord hadden, maar dat wordt ondertussen door Hamas tegengesproken.

De Palestijnse autoriteit, Hamas en de Jihad bestuderen ‘in een positieve geest’ een voorstel van de Verenigde Naties om een staakt-het-vuren van drie dagen in te lassen in het conflict met Israël, klinkt het voorts tijdens een persconferentie in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever. De Autoriteit, Hamas en Jihad zouden ook bereid zijn één gezamenlijke delegatie naar Caïro te sturen voor onderhandelingen over het conflict en dat is volgens Rabbo het bewijs dat de Palestijnen één gezamenlijk standpunt innemen.

‘Geen sprake van’

Maar dat lijkt ietwat voorbarig, want zijn woorden waren nog niet goed koud, of Hamas, de islamistische beweging die de Gazastrook controleert, ontkende al meteen dat het een eenzijdige wapenstilstand heeft goedgekeurd. Yasser Abed Rabbo, sprak niet voor Hamas en het ‘Palestijnse verzet’, zei Hamaswoordvoerder Sami Abu Zuhri. Hij noemde Abed Rabbo’s verklaring ‘niet correct’.

‘Als we een Israëlische verbintenis krijgen met internationale garanties over een humanitair bestand, dan zullen we dat bekijken. Maar een eenzijdige wapenstilstand afkondigen terwijl de bezetters onze kinderen doden, daar kan geen sprake van zijn’.

‘Niet ernstig’

Een woordvoerder van de Israëlische overheid heeft aan persagentschap AP ook al gezegd dat het voorstel voor een eenzijdige wapenstilstand ‘niet ernstig’ is.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig