Het aandeel van Ageas, erfgenaam van Fortis, heeft klappen gekregen nadat het Gerechtshof in Amsterdam heeft bepaald dat Fortis zich schuldig heeft gemaakt aan misleiding. Ageas dreigt daardoor schadevergoedingen te moeten betalen die kunnen oplopen in de miljarden euro's. Belgische beleggers met belangen in Fortis kunnen zich nog steeds aanmelden bij de belangenvereniging Fortiseffect.

Omstreeks 14:45 uur werd de handel in Ageas-aandelen hervat. Eerst werden de verliezen nog beperkt tot zo'n 4 procent. Rond 15:30 uur werden verliezen tot 18 procent opgetekend. Bij het sluiten van de beurs stond het aandeel nog 7,58 procent in het rood.

Volgens het Amsterdamse gerechtshof heeft Fortis zich schuldig gemaakt aan misleiding door na de eerste reddingsoperatie in de media te berichten dat Fortis er 'financieel sterker voorstond dan ooit'. 'Hierdoor heeft Fortis, dat wist dat die informatie onjuist was, aan de markt een misleidend signaal afgegeven en beleggers op het verkeerde been gezet. Deze beleggers hebben - mogelijk - naar aanleiding van de gewraakte mededelingen besloten aandelen Fortis te kopen of deze te behouden. Zij kunnen daardoor schade hebben geleden. Fortis is voor die schade aansprakelijk', zo oordeelde het hof.

Schadeclaims 

De uitspraak zet de deur voor aandeelhouders wagenwijd open om schadevergoeding te eisen. Die schadeclaims kunnen oplopen tot in de miljarden euro's, zegt advocaat Adriaan De Gier van Fortiseffect.nl, dat de rechtszaak namens 5.000 beleggers aanspande. Die 5.000 beleggers leden voor meer dan 200 miljoen euro schade. Gedupeerden die belangen hadden, hetzij in aandelen, hetzij in opties of obligaties, kunnen zich nog steeds aanmelden bij de belangenvereniging Fortiseffect, om een kans te maken op een schadevergoeding. 

Ook Belgische beleggers die tussen eind september 2008 en begin oktober 2008 belangen hadden in Fortis kunnen zich hiervoor aanmelden. Zij kunnen zich aanmelden via de website van Fortiseffect, waar een aanmeldformulier kan worden aangeklikt. De procedure is nagenoeg gratis, los van enkele tientallen euro administratiekosten per jaar, zegt De Gier. 'Binnen een drietal maanden willen we de procedure voor de schadevergoeding opstarten. Dan wordt de inschrijvingsperiode afgesloten.'

De omvang van de door Fortis (vandaag Ageas, red.) aan de aandeelhouders te vergoeden schade zal in een aparte procedure door het hof worden beoordeeld.

Nederlandse staat niet veroordeeld, Fortiseffect in cassatieberoep

De advocaat van Fortiseffect toont zich tevreden met het arrest, waartegen wel nog cassatieberoep mogelijk is. Fortiseffect zal trouwens zelf ook cassatieberoep aantekenen. De vorderingen van FortisEffect en de aandeelhouders tegen de Nederlandse staat heeft het hof immers afgewezen.

FortisEffect en de aandeelhouders hadden ook verzocht om ongedaanmaking van de transactie in oktober 2008 waarbij de Nederlandse staat het Nederlandse deel van het Fortis-concern heeft gekocht. Het hof oordeelde echter in deze materie dat bij die reddingsoperatie geen rechtsregels met de voeten werden getreden. De berichtgeving van de staat in de media over de financiële positie van Fortis en de mededelingen van Nederlands minister Bos (Financiën) daarover in de Tweede Kamer achtte het hof niet te positief en ook niet misleidend.

'Die mededelingen waren namelijk niet gericht tot de beleggers maar hadden tot doel te voorkomen dat rekeninghouders en spaarders van Fortis op grote schaal hun tegoeden zouden opnemen. Het hof heeft hierbij oog voor de speciale verantwoordelijkheid van de staat om ervoor te zorgen dat het bancaire systeem niet ontwricht zou worden door een eventueel faillissement van een grote bank als Fortis', klinkt het.

Advocaat Adriaan De Gier gaat hier niet mee akkoord. Volgens hem heeft de Nederlandse staat eveneens 'beleggers misleid in de periode tussen de ‘eerste redding’ (28 september 2008) en de ‘tweede redding’ (3 oktober 2008)'. 

Door de Nederlandse staat te viseren hoopt de beleggersvereniging ook meer geld binnen te kunnen rijven. In het najaar van 2008 waren er 1,2 miljard Fortis-aandelen, los van obligaties en opties. Het aandeel zakte in die periode van 5 euro naar 80 eurocent. 'De schade loopt dus in de miljarden', aldus De Gier. Fortiseffect.nl vertegenwoordigt nu een 500-tal beleggers, die samen 200 miljoen euro schade hebben geleden.

Ook ex-bestuurders Fortis in het vizier

De Nederlandse belangenvereniging viseert daarnaast ook de ex-bestuurders van Fortis, zoals voorzitter Maurice Lippens en ceo Jean-Pierre Votron. 'Of zij al dan niet kwijting hebben gekregen van Fortis doet er niet toe, zij zijn door ons al aansprakelijk gesteld', aldus de advocaat

Fortis kwam in september 2008 in moeilijkheden, nadat een internationaal consortium bestaande uit Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander de Nederlandse bank ABN AMRO had overgenomen. Volgens de Global 500-index behoorde Fortis ineens tot de top 20 van grootste bedrijven ter wereld.  

Fortis kon echter helemaal niet tegemoet komen aan de overnamesom van 24 miljard euro en het concern implodeerde. De Belgische, Nederlandse en Luxemburgse regeringen moesten alle zeilen bijzetten om de bank overeind te houden.In de weken die daarop volgden werd Fortis in Nederland en België genationaliseerd. In één klap raakten beleggers hun inleg kwijt. 

Waarschijnlijk staan we nu voor een juridische slag die nog wel even kan aanslepen. De rechtsopvolger van Fortis, Ageas, windt er alvast geen doekjes om in haar jaarverslag. 'Ageas ontkent dat het foutief gehandeld zou hebben en zal elke aantijging voor de rechtbank betwisten.' 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig