Een van de zwaarste nachten in Gaza sinds begin gevechten
Ook een elektriciteitscentrale in de Gazastrook is beschoten. Foto: epa
Gaza beleefde een van de zwaarste nachten sinds de gevechten tussen Israël en Hamas ruim drie weken geleden begonnen. Israël heeft de bombardementen op de Gazastrook opgevoerd. Volgens ooggetuigen wordt de landstrook onder vuur genomen door artillerie, geschut op oorlogsschepen en vanuit de lucht. Ook werd een elektriciteitscentrale in de Gazastrook beschoten.

Het Israëlische leger voerde deze nacht zo’n zestig luchtaanvallen uit, 150 doelwitten werden gebombardeerd. Onder meer het huis van Hamas-leider Ismail Haniya, waar niemand thuis was, zou zijn bestookt.

Ook een gebouw waarin een televisie- en radiozender van Hamas is gevestigd, werd bestookt, evenals twee overheidsgebouwen. Volgens BBC zijn ook drie moskeeën en vier fabrieken vernield. Zeker zestig Palestijnen zijn in de laatste 24 uur omgekomen. Dat meldt het ministerie van Gezondheid. Palestijnse ooggetuigen spraken van een van de zwaarste aanvallen sinds het begin van het Israëlische offensief.

Elektriciteitscentrale 

In de nacht van maandag op dinsdag heeft het Israëlische leger met tanks de enige elektriciteitscentrale op de Gazastrook beschoten. Een brandstoftank zou geraakt zijn door twee granaten, waardoor de centrale moest worden stilgelegd. Boven de centrale hangen dikke zwarte rookwolken.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet gisterenavond nog weten door te gaan met het offensief tot het doel is bereikt. ‘De Israëlische bevolking kan niet onder de bedreiging van raketten en tunnels leven - onder doodsbedreiging van boven en van onder’, zei hij. Zijn land moet zich voorbereiden op een lange militaire operatie, zei hij nog. ‘We moeten geduldig zijn en de strijd voortzetten tegen deze moordenaars.’

Pamfletten

VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon is bezorgd over de meldingen dat Israël pamfletten boven het noorden van de Gazastrook zou strooien waarin inwoners worden opgeroepen om hun huis te verlaten en naar Gaza-stad te evacueren. ‘Als dit waar is, zou het de druk op hulpverleners en burgers hier nog verder vergroten, terwijl ze de laatste dagen al zo geleden hebben’, zei hij. ‘De VN heeft in Gaza niet genoeg middelen om deze toestroom van vluchtelingen aan te kunnen.’

Vanuit de Gazastrook worden eveneens raketten op Israël afgevuurd. In het zuiden van Israël en in Tel Aviv klonk het luchtalarm. De raketten zijn volgens het leger in open gebied terechtgekomen of onderschept door het luchtafweersysteem.

Volgens de hulpdiensten staat de Palestijnse dodentol intussen op 1.115, voornamelijk burgerslachtoffers, sinds de start van de Israëlische aanvallen op 8 juli. Aan Israëlische zijde kwamen tot nu toe 53 soldaten om. Ook lieten drie burgers het leven bij raket- of obusaanvallen.

Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef zijn er al 230 Palestijnse kinderen omgekomen. ‘Het psychische en emotionele lijden van de bevolking is onbeschrijfelijk’, getuigt Pernille Ironside, verantwoordelijke van Unicef in Gaza. ‘We zien dode kinderen, kinderen die gewond zijn, verminkt, verbrand. Ze zijn allen doodsbenauwd. De ravage is veel erger, de trauma’s dieper dan bij vorige offensieven.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig