De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de voortzetting van het offensief van zijn leger in de Gazastrook aangekondigd. 'We zullen het offensief niet eindigen, vooraleer we alle tunnels (van Hamas) hebben vernietigd', verklaarde hij maandagavond in een televisietoespraak. 'De Israëlische bevolking kan niet onder de bedreiging van raketten en tunnels leven - onder doodsbedreiging van boven en van onder', voegde hij eraan toe.

Tunnels

De gevechten in de Gazastrook waren maandagavond weer opgelaaid. Volgens Netanyahu zijn de gevechtsoperaties tegen de Hamastunnels een 'eerste stap richting demilitarisering van de Gazastrook'.

Minister van Defensie Moshe Jaalon, die naast hem stond tijdens de tv-toespraak, verklaarde: 'We zullen niet aarzelen onze operaties uit te breiden om Hamas nog meer schade toe te brengen.' Volgens analisten heeft het Israëlisch bestuur daarmee nog geen uitbreiding van de operaties in Gaza aangekondigd, maar houdt het die stap nog achter de hand.

Kerry

Een duurzame oplossing in het Midden-Oosten moet volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry 'tot een ontwapening van Hamas en alle terreurgeroepen leiden'. Om dit doel te realiseren werken de VS nauw samen met Israël, regionale bondgenoten en de internationale gemeenschap, zei Kerry maandag in Washington. De VS spannen zich ook in voor een humanitair staakt-het-vuren tussen Israël en de 'radicale' Hamas in de Gazastrook zonder voorwaarden, zei Kerry. Dat is de beste weg om onderhandelingen voor een duurzaam bestand te beginnen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig