Wat gebeurde er op 1 augustus 1914?
Foto: red
Op zaterdag 1 augustus 1914 brengen treinen de klok rond de opgeroepenen bij hun regiment. Een West-Vlaamse krant schrijft dat schrik voor de oorlog ongegrond is. Welke feiten halen nog het nieuws?

Mobilisatie: afscheid versus enthousiasme


Duitsland verklaart Rusland de oorlog. In België luidt de alarmklok van dorp tot dorp en treinen brengen de klok rond de opgeroepenen bij hun regiment. Mannen hebben brood en drank bij zich, want tot in het depot is geen foerage.

Wie te oud is om soldaat te worden, treedt toe tot de burgerwacht. De burgerwacht neemt de taken over van de opgeroepen gendarmen. Ze voeren bewakingsopdrachten uit bij sporen en strategische gebouwen, ze vermijden wetteloosheid en bewaren de rust in de straten.

Een West-Vlaamse krant schrijft dat schrik voor de oorlog ongegrond is. Ouders mogen gerust zijn, hun zoon zal niet vechten. Wie vreest voor zijn ‘spaarpenningen’, laat ze best in de spaarkas. De regering bewaart de neutraliteit bij elk conflict.

In Ieper ontbindt de Ruiterijschool. De school heeft wereldfaam, cavalerieofficieren uit heel Europa en uit Zuid-Amerika volgden hier ooit een opleiding. De kaders vertrekken naar hun eenheid en sporen de leerlingen aan om deel te nemen aan de krijgsverrichtingen.