‘Visie op mobiliteit moet volledig veranderen’
Foto: afp

Mobiliteitsexpert Johan De Mol (UGent) vindt dat bij elke beslissing over ruimtelijke ordening moet nagedacht worden over de effecten op mobiliteit.

De Mol reageert op een studie van Vito over ruimtebeslag in Vlaanderen waarover onze krant berichtte. Elke dag verdwijnt in Vlaanderen zes hectare aan open ruimte door de baksteen in de maag van de Vlamingen.

‘Als de mensen zomaar overal in Vlaanderen gaan wonen, zorgt dat onder meer voor veel meer randverkeer’, zegt De Mol. Veel wegen zijn niet aangepast aan het stijgend aantal wagens. Het wordt bovendien veel moeilijker om het openbaar vervoer op een efficiënte manier te organiseren, omdat de bestaande openbaar vervoersassen niet meer voldoende zijn, wat dan weer leidt tot meer auto’s op de baan.

‘Telkens een beslissing genomen wordt over ruimtelijke ordening, zou moeten nagedacht worden over de effecten op de mobiliteit’, zegt De Mol. Bovendien moet de visie op mobiliteit volgens hem volledig veranderen.

In het regeerakkoord staat onder meer dat zal ingezet worden op wegen van een lagere categorie. ‘Dat vergroot het probleem voor de zwakkere weggebruikers, omdat zo alle soorten van verkeer door elkaar op dezelfde weg terechtkomen.’

Volgens De Mol kan meer gebruik gemaakt worden van de waterwegen. ‘In een stad als Gent zou zowel de stadsdistributie als het personenvervoer via het water georganiseerd kunnen worden’, zegt hij. ‘Maar dat zijn keuzes die men blijkbaar niet maakt.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig