Sfinks Mixed ontvangt opnieuw recordaantal bezoekers
Foto: Koen Bauters

Meer dan 78.500 bezoekers hebben de afgelopen vier dagen de weide van het gratis festival Sfinks Mixed in Boechout bezocht. Dat is opnieuw een record voor het wereldse muziekfestival. De organisatie benadrukt vooral de laagdrempeligheid en het multiculturele karakter van het festival.

Het familiefestival heeft van oudsher veel aandacht voor wereldmuziek. Over de vier dagen stonden onder meer de Malinese Toearegmuzikanten Tinariwen en de Jamaicaanse reggaeartiesten The Gladiators Ft. Droop Lion. Van eigen bodem waren onder meer de Antwerpse rappers Halve Neuro ft. Slongs Dievanongs en de in Congo geboren hiphopster Leki te zien.

Met deze affiche trok het festival dit jaar ruw geschat 78.500 bezoekers, een 6.000-tal meer dan vorig jaar. De economische malaise en een minder groot festivalaanbod spelen volgens organisator Patrick De Groote een rol: 'Velen kunnen een betalend festival niet betalen. Voor een deel van de mensen geldt de crisis wel. In de regio zijn bovendien een aantal gratis festivals zoals Mano Mundo of Casablanca weggevallen.'

Sfinks Mixed heeft dit jaar extra aandacht besteed aan kinderen en ook de ruimte voor dj’s vergroot. Dat vertaalde zich volgens De Groote ook in het soort bezoekers. 'Een grote toename zagen we bij (éénouder)gezinnen met jonge kinderen, jongeren zelf, met ook een erg grote culturele diversiteit.'

De Groote wil zich met Sfinks verzetten tegen de 'monoculturele' inslag van andere festivals. 'Als ik op de Meir rondwandel, dan zie ik dat de realiteit van de samenleving anders is', stelt hij. Op het festivalterrein uitte zich dat in onder meer de aanwezigheid van een ngo-markt en het feit dat verschillende lezingen met een sociale inslag plaatsvonden.

Dit jaar moest Sfinks Mixed het voor de tweede keer op rij het stellen zonder Vlaamse subsidies, iets wat de organisatie betreurt vanwege de laagdrempeligheid die het festival wil bieden. Vorig jaar werd het festival gratis, waarop het aantal bezoekers zowat verdubbelde.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig