Sylla leidt Zulte Waregem voorbij KV Kortrijk
Sylla wordt gevierd na zijn doelpunt. Foto: BELGA

Twee minuten pure klasse van Idrissa Sylla zorgden voor een 2-0 thuisoverwinning voor Zulte Waregem in het burentreffen met KV Kortrijk. De Kerels van Yves Vanderhaeghe drongen na die dubbele optater nog wel aan, maar Essevee kwam op de counter nog het dichtste bij een doelpunt.

Zulte Waregem en KV Kortrijk maakten er in de West-Vlaamse derby een kansrijke wedstrijd van. De grootste kans en grootste misser waren voor Glynor Plet, die al na nauwelijks elf minuten altijd de 1-0 voor Essevee had moeten binnen prikken. Op een hard voorzet-schot van Chuks Aneke slaagde hij er echter in vanop een metertje van doel nog tegen de paal te knallen. Bij Zulte Waregem liet nieuwkomer Aneke zich opmerken, aan de overkant was het Adam Marusic die ei zo na een droomdebuut maakte. De vinnige Serviër wurmde zich voorbij Sammy Bossut, maar trapte de stuitende bal vanuit een scherpe hoek in het zijnet. Ook Stijn De Smet liet het liggen voor Veekaa.

Conté maakt indruk

Wat in de eerste helft niet lukte, lukte in de tweede wel: Ibrahima Conté bewees waarom hij op de radar van Anderlecht staat en draaide zijn rechtstreekse tegenstander dol, Idrissa Sylla controleerde de bal knap op de borst en borstelde de bal in de draai binnen. En de 23-jarige Guineeër, die vorige week door Dury nog op de bank gelaten werd in de Europa League, maakte twee minuten later gewoon zijn tweede. Olafur Skulason mocht een voorzet trappen van aan de hoekschopvlag, Sylla kopte de bal in duikvlucht binnen. Een knappe dubbelslag, de thuisploeg op rozen.

Nu was het aan KV Kortrijk om aan te dringen en daar werd het op het uur bijna voor beloond. Een voorzet van De Smet vond de inlopens Baptiste Ulens, die de bal net iets te enthousiast op de slof nam. De bal stuitte via de bovenkant van de lat over doel. Zulte Waregem rook zijn kans op de tegenaanval met een gretige Conté, maar Plet was te zelfzuchtig.

Marusic mist aansluitingstreffer

Essevee werd tegen het eigen doel aan geduwd, maar kreeg op de counter wel nog de beste kansen. Aneke (over) en Sylla (op Keet) lieten de 3-0 echter liggen. Drie minuten voor tijd kreeg Marusic - alweer hij - nog dé kans op de aansluitingstreffer, maar Bossut was bij de pinken.

Uitblinker Conté kreeg nog een applausvervanging van coach Dury, die plaatsmaakte voor Aleksandar Trajkovski. De invaller kreeg meteen een uitgelezen kans op de 3-0, maar zijn afgeblokte schot vloog voorbij de doelmond, waar een stuntelige Plet met zijn verkeerde voet naar de bal ging. Het bleef bij 2-0, Zulte Waregem lijkt ook zonder zijn sterkhouders een stevig voetballend geheel dat zeker aanspraak zal maken op Play-off 1.

Opmerkelijk: Op zeven minuten van het einde mocht de jonge Belg Charni Ekangamene, die overkwam van de beloften van Manchester United, nog zijn opwachting maken voor Zulte Waregem.

Belangrijkste fases:

4’ Na balverlies van Skulason kan Kortrijk prikken. Marusic is de man die aan het kanon staat. Zijn schot gaat over en naast.

11’ Aneke kan zich met wat geluk en op kracht doorzetten. Hij zet laag en hard voor naar de tweede paal. Daar staat Plet die loeihard op de paal trapt en dus vergeet te scoren.

17’ Bossut verkijkt zich op een verre bal van Ulens. Marusic kan ei zo na profiteren. Hij schiet - gelukkig voor Bossut - uit een scherpe hoek in het zijnet.

33’ Een diepe bal naar Santini. Die verliest het kopduel. Het leer komt echter pal voor de voet van de inlopende De Smet. Die plaatst de bal over doel in plaats van er in.

39’ Een hoekschop levert wel een grote kans op. De bal blijft hangen in het strafschopgebied. D’Haene trapt uiteindelijk. Via een Kortrijks been zet Ulens het leer aan de doelpaal weg.

41’ Bossut moet zich voor het eerst tonen. Tambe mag ver komen en schiet. Bossut zweeft de wegdraaiende bal uit de hoek en klemt bij de tweede instantie.

50’ Na een lang uitgesponnen aanval, met balverlies en opnieuw heroveren, pikt Conté er Sylla uit, die met een laag schot in de hoek de score opent.

52’ Skullason zet van aan de cornervlag voor. Op het penaltypunt duikt Sylla weer op en hij kopt in duikvlucht voorbij een kansloze Keet binnen.

59’ Bijna zat Kortrijk weer in de match. De Smet zet voor naar Ulens. Die neemt de bal fraai op de slof. Zijn poging likt de bovenkant van de lat.

70’ Aneke mag ver oprukken en schiet. Er zit net te weinig krul in de bal en zo gaat ie in het zijnet.

73’ Al probeert De Smet toch nog de bakens te verzetten door een lage schuiver naar de verste hoek te lanceren. Bossut is alert.

75’ Daardoor kan de thuisploeg wel van de ruimte gebruik maken om tegen te prikken. Aneke krult een bal naar het verste kruis. De bal gaat over en naast.

78’ Verboom snijdt een vrije trap goed aan. Sylla krijgt veel ruimte om te koppen. Keet ranselt uit de hoek.

86’ De gevaarlijkste man bij Kortrijk is nieuwkomer Marusic. Hij krijgt weer een kans maar trapt ze op Bossut.

89’ Invaller Trajkovski kan meteen uitbreken. De bal komt bij Plet, die zijn goeie rechter zoekt in plaats van met links af te drukken en zo is de kans weg.