Vincenzo Nibali: ‘Eén van de mooiste momenten uit mijn leven’
Foto: AFP

Met een speciale gele Specialized fiets startte Nibali zondag in de laatste Touretappe. Op het podium van de Champs-Elysées straalde de Italiaan van geluk en werd hij tot tranen toe bewogen. Na winst in de Giro (2013) en de Vuelta (2010) won hij nu ook de Tour de France.

Zaterdag al, op de traditionele persconferentie van de winnaar, stelde de Siciliaan dat hij amper kon bevatten wat zijn overwinning betekende. Zondagavond stond hij dan eindelijk op het podium.

‘Dit is één van de mooiste momenten uit mijn leven’, zei hij. ‘Het was moeilijk om me vooraf voor te stellen hoe ik me zou voelen, maar dit zorgt voor een ongelooflijke vreugde. Dag na dag kwam ik een beetje dichter bij die Tourzege. Ik heb er hard voor gewerkt om hier nu eindelijk op dat podium te staan, tussen al dat publiek. Al het harde werk, al sinds de voorbije winter, heeft geloond en dat is een fantastisch gevoel.’

Nibali toonde zich met vier zeges heer en meester in deze Tour. ‘Ik ben niet snel aan de meet, ik moet het van mijn aanval hebben’, stelde hij. ’Ik koers ook zeer instinctief. Als ik voel dat ik moet gaan, dan doe ik dat. En zo heb ik dag na dag mijn voorsprong uitgebouwd.’

De vele vragen over doping ging hij niet uit de weg. Hij bleef antwoorden dat het verleden achter ons ligt. ’Er zijn toen fouten gemaakt’, zei hij. ‘Maar vandaag is het wielrennen anders. Laat het over aan de jongeren, die bereid zijn om op een andere manier te koersen. Er zijn veel meer controles, er is het biologisch paspoort. Zonder al die controles zou ik hier vandaag misschien zelfs niet winnen’, zo klonk het.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig