Meer dan 50 doden bij geweld in Libië
Rook stijgt op nabij de internationale luchthaven van Tripoli. Foto: AFP

In de Libische stad Benghazi zijn zeker 36 mensen gedood in de strijd tussen het leger en islamitische militanten. Gisteren kwamen in hoofdstad Tripoli al 23 Egyptenaren om bij een raketaanval. Veel diplomaten verlaten Libië, dat in de meest gewelddadige periode verkeert sinds de oorlog in 2011.

Bij hevige tussen Libische commando’s en gewapende islamitische strijders zijn in de oostelijk gelegen stad Benghazi minstens 36 mensen omgekomen. Onder de slachtoffers bevonden zich veel burgers. De voorbije week vielen al meer dan 55 doden in de stad.

In de hoofdstad Tripoli kwamen gisteren 23 Egyptische gastarbeiders om toen hun woning werd geraakt door een raket. De raket werd afgeschoten door één van de rivaliserende milities die er strijden om de belangrijkste luchthaven van de stad in handen te krijgen. In Tripoli vielen de voorbije dagen al zeker 94 doden, 400 anderen raakten gewond.

VS evacueren ambassade

De voorbije twee weken is het geweld in Libië volledig ontspoord. De centrale overheid lijkt niet bij machte om de gevechten - de ergste sinds de oorlog waarbij Moammar Kadhafi van de macht werd verdreven - te stoppen.

De Verenigde Staten, Turkije en de Verenigde Naties hebben hun diplomaten ondertussen teruggeroepen uit Libië. De Amerikaanse ambassade werd geëvacueerd en het personeel werd naar Tunesië overgebracht. Frankrijk riep landgenoten op het land te verlaten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig