Anderlecht met de nodige moeite voorbij Moeskroen
Mitrovic viert zijn doelpunt. Foto: BELGA

Na 75 minuten billenknijpen is Anderlecht er toch in geslaagd Moeskroen met 3-1 eronder te houden. Invaller Matias Suarez forceerde de ommekeer voor paars-wit.

Anderlecht begon met haast hetzelfde elftal als datgene dat in de Supercup Lokeren klopte met 2-1. Enkel gelegenheidsrechtsback Fabrice N’Sakala verdween naar de bank ten voordele van Andy Najar. Matias Suarez begon op de bank bij paars-wit, waar Cyriac en Mitrovic in de spits liepen.

Voor de landskampioen zou promovendus Moeskroen-Péruwelz niet meer dan een smakelijk hapje mogen zijn en de Brusselaars trokken dan ook meteen ten aanval. Het regende hoekschoppen en Anderlecht drukte flink door, maar het was wachten tot er een kwartier op de klok stond vooraleer het écht alle hens aan dek was bij Moeskroen-Péruwelz. En het was meteen raak ook: Goh Bi Cyriac vond Frank Acheampong, die de bal maar voor het intikken had. Na de vroege 1-0 ging het tempo logischerwijs naar beneden, maar de Waalse fusieclub kon maar weinig aanrichten voor het doel van Thomas Kaminski.

Het was wachten tot de veertigste minuut tot de ex-doelman van Beerschot echt aan de slag moest, maar de reactie van Anderlecht was veel feller: een sterke Dennis Praet vond Aleksandar Mitrovic voor doel, maar de clubtopschutter van vorig seizoen kruiste zijn kopbal te veel. Een onbegrijpelijke misser waar Anderlecht nog spijt van zou krijgen.

Anderlecht ontsnapt aan de achterstand

Want in de tweede helft tapten de roodhemden uit een ander vaatje. Eerst deelde Mezague nog een waarschuwingsprikje uit, maar op het uur trapte de Fransman Badry de bal vanuit een scherpe hoek prachtig voorbij Kaminski. Het Astridpark werd muisstil, en een minuut later klonk het eerste schrille gefluit al door het stadion: knullig balverlies had Moeskroen-middenvelder Vandendriessche in schietpositie gebracht. Zijn schot werd door de vingertoppen van Kaminski nog net tegen de lat getikt. Vijf minuten later kreeg ook Diaby dé kans op de 1-2, maar helemaal alleen voor de Anderlecht-doelman week hij te ver uit en trapte de bal vervolgens naast het doel.

Besnik Hasi begreep dat hij de boel moest omgooien. Matias Suarez en Nathan Kabasele kwamen in plaats van Cyriac en Milivojevic om meer aanvallend te gaan spelen. Dat werkte bijna meteen: eerst vond Suarez Youri Tielemans. De youngster van Anderlecht schilderde de bal op het hoofd van Mitrovic, die de bal vanuit een wel heel moeilijke positie knap in de korte hoek wist binnen te koppen. En enkele minuten later zorgde alweer de combinatie Mitrovic-Suarez ervoor dat het helemaal over and out was voor Moeskroen. De Serviër vond Suarez met een mooi afleggertje, die de bal even met de hand meenam alvorens al vallend voorbij doelman Cros werkte.

Opmerkelijk: Anderlecht kon voor de eerste keer in vier jaar tijd zijn openingswedstrijd winnen. De vorige drie keer eindigde paars-wit toen wel steeds als landskampioen.

 

Belangrijkste fases:

1’ Paars-wit begint meteen aanvallend. Tielemans mag twee hoekschoppen nemen maar erg precies zijn de corners van de youngster niet.

2’ Tielemans knalt op doel en zijn schot wijkt af op een rood been. Ook de derde corner van de middenvelder kan beter.

8’ Verre voorzet van Najar maar doelman Cros springt hoog en plukt de bal uit de lucht.

10’ Prima actie van Mitrovic en de vrijgstaande Praet trapt op de benen van Delacourt.

11’ De Serviër Milivojevic zet klaar voor een vrije trap. De middenvelder krult de Brazuca over het rode muurtje maar doelman Cros is bij de pinken.

14’ Anderlecht scoort in het openingskwartier. Praet en Cyriac dollen wat in de zestien en Acheampong devieert de bal van de Ivoriaan voorbij doelman Cros.

21’ Steeven Langil probeert tegen te prikken maar zijn schot wordt afgeblokt. Het wordt zo een simpel vangballetje voor doelman Kaminski.

25’ De roodhemden zetten een stap naar voor en drukken Anderlecht achteruit. De vinnige Langil loopt Najar voorbij maar zijn voorzet is niet secuur genoeg. Coach Hasi ziet het niet graag gebeuren en vuurt zijn jongens aan vanaf de zijlijn.

33’ Praet schudt een actie uit de sloffen op de linkerflank en zwiept de bal voor de kooi. Milivojevic duikt op in de zestien maar Monteyne komt gepast tussen.

39’ Michel krult een vrije trap naar de verste paal maar Kaminski tikt de bal uit zijn kooi. Eerste gevaar van de bezoekers.

43’ Opnieuw een perfecte voorzet van een bedrijvige Praet maar Mitrovic kopt de bal naast het doel van Cros. Deze bal moet er altijd in.

46’ Acheampong is sneller dan Pieterjan Monteyne maar zijn voorzet is te scherp voor Mitrovic.

47’ Mezague springt na een corner hoger dan Mbemba maar knikt de hoekschop net naast. Hier komt paars-wit goed weg.

49’ Kaminksi moet ver uit zijn doel komen om Diaby af te stoppen. Hij trap de bal weg voor de aanstormende spits.

51’ Praet kapt zich vrij en haalt dan met rechts uit. Doelman Cros gaat goed naar de grond en duwt de bal weg.

56’ Mitrovic kopt een gekraakt schot van Tielemans tegen de netten maar er was al gevlagd voor buitenspel. Het feest gaat niet door voor de Serviër.

61’ Badry wordt vrijgespeeld in de zestien en de Fransman krult de bal netjes met de linker voorbij Kaminski.

62’ Een minuut na de gelijkmaker valt de bal voor de voet van Vandendriessche. De kapitein twijfelt niet en knalt de Brazuca via de vingertoppen van Kaminski tegen de lat.

70’ Tielemans trapt de bal in het pak. De bal komt tot bij Mbemba. De Congolees controleert met de borst en jaagt de Brazuca dan hoog over.

72’ Invaller Mohamed zet Diaby alleen voor het doel van Kaminski. De Fransman wijkt te ver uit en schiet dan met rechts naast het open doel. Wat een kans voor de bezoekers.

75’ Tielemans zet voor en Mitrovic komt voor Delacourt en knikt de 2-1 tegen de netten. opluchting in het Astridpark.