Costa Concordia aangekomen in Genua
Foto: AFP

De Costa Concordia is zondagochtend in de Italiaanse stad Genua aangekomen. Het cruiseschip liep in januari 2012 stuk op de rotsen bij Isola del Giglio, een eilandje voor de kust van Toscane. Er waren 4.200 mensen aan boord, 32 kwamen om het leven.

Het wrak begon zondag aan zijn laatste manoeuvres voor het de haven van Genua binnenliep. De Costa Concordia wordt daar gedemonteerd, 2,5 jaar na de schipbreuk. Twee sleepboten brachten het schip tijdens de nacht van zaterdag op zondag tot voor de kust van Genua. Op 2 mijl (3,6 kilometer) van de kust hielden ze halt. Twee andere sleepboten sleepten het schip de industriële haven van Voltri binnen, een buitenwijk van Genua.

Van het 114.500 ton wegende wrak wordt 40 à 50.000 ton door de staalindustrie gerecycleerd. Dat werk zal twee jaar in beslag nemen. Andere delen komen terecht in het scheepvaartmuseum van Genua. 'Alles is prima verlopen. Ik ben zeer tevreden', zei Nick Sloane, de Zuid-Afrikaanse, wereldvermaarde berger van schepen. 'Dit is een geweldige uitdaging en ervaring.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig