Marcel Kittel wint voor het tweede jaar op rij slotetappe op Champs-Elysées
Foto: pn
De Duitser Marcel Kittel van Giant-Shimano heeft net zoals vorig jaar de laatste rit in de Tour de France gewonnen. De slotetappe eindigde zoals verwacht in een massasprint, ondanks enkele ontsnappingen op het einde van deze rit. Richie Porte (Sky) raakte het verst met zijn aanvalspoging, maar op zeven kilometer van de meet werd hij alsnog opgeslokt door het peloton. Daarna probeerde Simon Clarke (Orica-GreenEdge) het nog eens, maar onder impuls van Lotto-Belisol en vooral Giant werd hij snel weer ingerekend. De trein van Giant nam bijna op hun eentje de laatste drie kilometer voor de rekening, dat resulteerde in de overwinning van hun Duitse spurtbom. Het was de vierde overwinning voor Marcel Kittel.

De etappe van vandaag tussen Evry en Parijs was exact 137.5 kilometer lang en zorgde vooral voor de traditionele kiekjes. Zo ging gele trui Vincenzo Nibali graag op de foto met een glaasje champagne. Ook Jean-Christophe Péraud dolde wat rond, hij waande zich even fotograaf in deze rit. Diezelfde Péraud schrok wel even toen hij bij het oprijden van de Place de la Concorde samen met enkele andere renners onderuit ging. Gelukkig voor de Fransman was de valpartij zonder veel gevolgen, hij kon snel weer aanpikken bij het peloton. Ook Alexander Kristoff kende pech, op 30 kilometer van de streep stond hij aan de kant met een kapotte fiets. Hij laveerde zich een weg tussen de volgauto's en keerde op tijd terug in het peloton. In de laatste rechte lijn leek hij zelf op weg naar de winst, maar Kittel gooide zich nog net voor de streep over het wiel van de Noor, die dus moest tevreden zijn met de tweede plaats.

Laatste bergje

Het tempo lag de hele dag beduidend laag, maar toch stonden er nog twee formaliteiten op het programma. Zo lag de Cote de Briis-sous-Forges, een bergje van vierde categorie, op 106 kilometer van de streep. De Rus Dmitry Gruzdev van Astana pakte het laatste bergpuntje uit deze Tour weg. De tussensprint op de Champs-Elysées werd dan weer weggekaapt door Jens Voigt, die op dat moment even voor het peloton uitreed. Beide obstakels in deze laatste rit waren natuurlijk maar een formaliteit. De bergtrui hangt het komende jaar in de slaapkamer van de Pool Rafal Majka, terwijl Sagan heer en meester was in de strijd om de groene trui.

Overzicht truien

Gele trui

1. Vincenzo Nibali
2. Jean-Christophe Péraud
3. Thibaut Pinot

Groene trui

1. Peter Sagan
2. Alexander Kristoff
3. Bryan Coquard

Bolletjestrui

1. Rafal Majka
2. Vincenzo Nibali
3. Joaquim Rodriguez

Witte trui

1. Thibaut Pinot
2. Romain Bardet
3. Michal Kwiatkowksi

Bekijk het volledige overzicht van alle truien op deze pagina.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig